Описание
Давид Скоко е от Хърватия и дължи любовта към храната на майка си. Той е дълбоко свързан с родната Истрия и верен на местните вкусове, възпитани от хърватската традиция и влиянието на съседна Италия.
Давид Скоко е от Хърватия и дължи любовта към храната на майка си. Той е дълбоко свързан с родната Истрия и верен на местните вкусове, възпитани от хърватската традиция и влиянието на съседна Италия.
Аншоата е малка рибка, чието обезкостяване изисква време и опит, а шеф Скоко ще я напълни с песто, след което ще я сплеска, а от костите ѝ ще приготви чипс. За по-неопитните готвачи е рецептата за платика на тиган със зеленчуково пюре и качамак.
В този епизод Давид Скоко ще използва извара в три различни роли - като пълнеж за домати, заедно с аншоа и каперси, в тесто за ньоки, поднесени със задушена сепия, и за финал като чийзкейк.
Скумрията е една от любимите риби на Давид Скоко, като този път той ще я приготви конфи, следва богата салата със скариди и необичаен дресинг, а накрая - изкусителен ягодов мус с шоколадов кейк.
Епизодът започна с патладжан, пълнен със сметана и бадеми, следват топчета от пилешки гърди с гъби и спанак и накрая поне десетина понички с крем от маскарпоне.
Свинското филе много бързо става крехко и сочно и шеф Скоко го поднася върху канапе от тиквено пюре, а докато месото е още в тигана, нетърпеливите могат да се насладят на хрупкава брускета с ароматна тапенада. Финалът е от сушени смокини с извара.
За този епизод шеф Скоко черпи вдъхновение от венецианската кулинарна традиция, оставила следи в кухнята на Истрия, с маринована аншоа, домашни талиатели със сос от сепия и, разбира се, тирамису за десерт.
В този епизод Давид Скоко приготвя фантастично предястие с качамак и бекон, хрупкави картофки с наденички от Истрия и елегантен десерт с грис и ябълки.
В днешния епизод шеф Скоко ще ни приготви кюфтета от тиквички, агнешки котлети с фенел и прочутите равиоли от Ламбин - три предложения, които си заслужават да бъдат приготвени.
Този епизод е посветен на морската класика, като рибата тон се превръща в тартар и бива съчетана с едър боб в елегантно предястие, а основното ястие е костур на фурна с пъстроцветни зеленчуци.
Маринован зарган на спирала е красива скулптура със завладяващ вкус, а шишчетата от кефал се харесват от всички - шеф Скоко ще ги поднесе с пюре от чесън, в което е топнал чипса от рибята кожа, а десертът ще е пенлив сабайон със свежи плодове.
Епизодът е посветен на Далмация, известна със своите вина, и затова приготвените от шеф Скоко ястия вървят с чаша хубаво вино - солен пай с манголд, черно ризото със сепия и скариди и карамелизирани бадеми.
Супата от червена леща и тиква е гъста и вкусна, печената пъстърва под кора от лешници със зелен боб е лесно за приготвяне ястие, а ябълките, пълнени с орехи и фурми, са любим домашен десерт - шеф Скоко представя кухнята на Загоре.
Три ястия, в които се прокрадва вкуса на портокала. На домашния пастет от пилешки дробчета цитрусът дава свежест и елегантност. Благодарение на крема от портокал, ечемиченото ризото се превръща в изящно на вкус основно. А на финала, небцето е погалено от плодово-цитрусовия аромат на крем брюле.
Вис е рибарски остров. Шеф Скоко ще омеси тестото за известния рибен пай, а след това ще свари и запече на грил-тиган октопода от днешния улов. Финалът е подобаващ - царевична торта с бадеми и свеж, лимонов вкус, гарнирана със сладолед.
В този епизод Давид Скоко споделя любимите си ястия от детството. Започва с ризи-бизи или ориз с грах, продължава с пилешки бутчета, печени под тухла и завършва с кнедли със сини сливи, известни в семейството му като „любимият десерт на Ана“. Това са „детските радости“ на шеф Скоко.
В този епизод ще разберем какво е „засека“. Давид Скоко ще превърне пастета от бекон в елегантно предястие. След това ще приготви телешки черен дроб с полента. За десерт – поширани круши във вареник. Това меню зарежда тялото с енергия, а душата с кулинарен ентусиазъм.
При баба винаги къкрят по няколко тенджери на котлона. В този епизод Давид Скоко ще пресъздаде кухнята на своята баба. Ще приготви бузара с миди и скампи, ще омеси тесто за паста и ще направи плюканчи със сос пащицада. За десерт ще има вкусни, шарени бонбони.
В този епизод шеф Скоко представя две празнични рецепти със сушена треска и един традиционен десерт.
Давид Скоко показва празнично меню за ценители и чревоугодници. Започва с фритата по модерен начин, вдъхновена от Денис Зембо. Основното е крехък телешки джолан с ароматен сос. А на финала не забравяйте да потопите аморетите в чаша вино.
"Давид Скоко поднася ястия за познавачи. Превръща едрите скариди и шепа зрели домати в семпло и вкусно предястие. От рибарските мрежи избира непознати дребни и грозновати риби и ги превръща в бродет без кости – класическа рибена супа. Десертът е любимият му – плодове, заляти със сироп от вино. "