Рибен пай
Рецепта от: Давид Скоко
Плосък пай с тесто с мая и плънка от лук, домати, маслини, каперси, маринована аншоа и сушени домати.
Продукти
- За плънката:
- 2 глави червен лук
- 4 скилидки чесън
- 400 г белени домати от консерва
- зехтин
- 1 стрък розмарин
- 1 дафинов лист
- сол и черен пипер
- 50 г зелени маслини и каперси
- 5-6 бр. мариновани сушени домати
- 10-15 бр. филенца маринована аншоа
- 4 стръка прясна мащерка
- 2 стръка пресен риган
- За тестото:
- 1 кг брашно
- 400 мл хладка вода
- 14 г суха мая
- зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
- 1. В купа сипете брашното и маята. Добавете щипка сол и 2-3 с.л. зехтин. Бавно сипвайте вода, като омесвате сместа с ръка. Щом се оформи топка, извадете я върху набрашнен плот и омесете гладко и еластично тесто. Върнете тестото в купаа покрийте го и го оставете да втаса на топло, докато удвои обема си.
- 2. За доматения сос обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в загрят тиган с 2-3 с.л. зехтин. Поръсете със сол и гответе до омекване. Добавете доматите от консерва и ги намачкайте. Добавете листенцата розмарин и дафиновия лист. Овкусете с черен пипер и оставете соса да къкри 10 минути, докато се сгъсти.
- 3. Разделете тестото на две и разточете всяка половина. Поставете едната кора от тесто върху кръгла дъска и изсипете доматения сос. Отстранете дафиновия лист. Разнесете соса по цялата кора, като оставите борд от 3-4 см без плънка. Върху соса разпръснете нарязаните на кръгчета маслини без костилки, каперсите, накъсаните сушени домати и филенцата аншоа. Поръсете с листенца мащерка и риган. Покрийте с другата кора и притиснете леко. Отстранете излишното тесто с нож. След това притиснете добре по краищата с вилица. Прехвърлете пая в тава и го надупчете с вилица. Украсете с листенца розмарин и поръсете със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 25 минути.
- 4. Оставете пая да почине. След това го нарежете на четвъртини и поднесете.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Давид Скоко
Паламуд с тиквички
Рецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове