Рибен пай
Рецепта от: Давид Скоко
1. В купа сипете брашното и маята. Добавете щипка сол и 2-3 с.л. зехтин. Бавно сипвайте вода, като омесвате сместа с ръка. Щом се оформи топка, извадете я върху набрашнен плот и омесете гладко и еластично тесто. Върнете тестото в купаа покрийте го и го оставете да втаса на топло, докато удвои обема си.
2. За доматения сос обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в загрят тиган с 2-3 с.л. зехтин. Поръсете със сол и гответе до омекване. Добавете доматите от консерва и ги намачкайте. Добавете листенцата розмарин и дафиновия лист. Овкусете с черен пипер и оставете соса да къкри 10 минути, докато се сгъсти.
3. Разделете тестото на две и разточете всяка половина. Поставете едната кора от тесто върху кръгла дъска и изсипете доматения сос. Отстранете дафиновия лист. Разнесете соса по цялата кора, като оставите борд от 3-4 см без плънка. Върху соса разпръснете нарязаните на кръгчета маслини без костилки, каперсите, накъсаните сушени домати и филенцата аншоа. Поръсете с листенца мащерка и риган. Покрийте с другата кора и притиснете леко. Отстранете излишното тесто с нож. След това притиснете добре по краищата с вилица. Прехвърлете пая в тава и го надупчете с вилица. Украсете с листенца розмарин и поръсете със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 25 минути.
4. Оставете пая да почине. След това го нарежете на четвъртини и поднесете.
Продукти
- За плънката:
- 2 глави червен лук
- 4 скилидки чесън
- 400 г белени домати от консерва
- зехтин
- 1 стрък розмарин
- 1 дафинов лист
- сол и черен пипер
- 50 г зелени маслини и каперси
- 5-6 бр. мариновани сушени домати
- 10-15 бр. филенца маринована аншоа
- 4 стръка прясна мащерка
- 2 стръка пресен риган
- За тестото:
- 1 кг брашно
- 400 мл хладка вода
- 14 г суха мая
- зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Джейми Оливър
Лесно фондю със сирене
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Тапенада от маслини и лимон
Рецепти Ненад Великович
Мини пици от тортиля
Рецепти Ненад Великович
Пълнен сандвич със салса
Рецепти Ненад Великович
Рулца със сушени сливи и ементал
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Морски шишчета с шафран и чеснови крутони