Плосък пай с тесто с мая и плънка от лук, домати, маслини, каперси, маринована аншоа и сушени домати.

Продукти

  • За плънката:
  • 2 глави червен лук
  • 4 скилидки чесън
  • 400 г белени домати от консерва
  • зехтин
  • 1 стрък розмарин
  • 1 дафинов лист
  • сол и черен пипер
  • 50 г зелени маслини и каперси
  • 5-6 бр. мариновани сушени домати
  • 10-15 бр. филенца маринована аншоа
  • 4 стръка прясна мащерка
  • 2 стръка пресен риган
  • За тестото:
  • 1 кг брашно
  • 400 мл хладка вода
  • 14 г суха мая
  • зехтин
  • сол

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа сипете брашното и маята. Добавете щипка сол и 2-3 с.л. зехтин. Бавно сипвайте вода, като омесвате сместа с ръка. Щом се оформи топка, извадете я върху набрашнен плот и омесете гладко и еластично тесто. Върнете тестото в купаа покрийте го и го оставете да втаса на топло, докато удвои обема си.
  • 2. За доматения сос обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в загрят тиган с 2-3 с.л. зехтин. Поръсете със сол и гответе до омекване. Добавете доматите от консерва и ги намачкайте. Добавете листенцата розмарин и дафиновия лист. Овкусете с черен пипер и оставете соса да къкри 10 минути, докато се сгъсти.
  • 3. Разделете тестото на две и разточете всяка половина. Поставете едната кора от тесто върху кръгла дъска и изсипете доматения сос. Отстранете дафиновия лист. Разнесете соса по цялата кора, като оставите борд от 3-4 см без плънка. Върху соса разпръснете нарязаните на кръгчета маслини без костилки, каперсите, накъсаните сушени домати и филенцата аншоа. Поръсете с листенца мащерка и риган. Покрийте с другата кора и притиснете леко. Отстранете излишното тесто с нож. След това притиснете добре по краищата с вилица. Прехвърлете пая в тава и го надупчете с вилица. Украсете с листенца розмарин и поръсете със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 25 минути.
  • 4. Оставете пая да почине. След това го нарежете на четвъртини и поднесете.

Свързани рецепти

Виж всички