©2018 FOX Networks Group Bulgaria
Риба тон с паста плюканци и сос пащицада

Плюканци е прясна паста, в случая спаначена, а пащицада е богат средиземноморски сос с домати, маслини и каперси. Филето риба тон се пече в грил тиган, а след това къкри в соса. Опитайте тази рецепта от хърватската кухня!

Продукти

  • 800 г филе от риба тон
  • За пастата:
  • 400 г фино брашно
  • 150 мл вода
  • 150 г листа спанак
  • 3 ч.л. сол
  • За пащицадата:
  • 10 бр. сушени сливи
  • 5 скилидки чесън
  • 400 г пасирани домати
  • 6 гвоздейчета карамфил
  • зехтин
  • 100 г зелени маслини
  • 2 глави лук
  • 100 г моркови
  • 300 мл червено вино
  • сол и черен пипер
  • 1 люта чушка пеперончино
  • 2 дафинови листа
  • 1 стрък розмарин
  • 5 бр. каперси

Начин на приготвяне:

  • 1. Измитите листа спанак сложете в купа. Добавете солта и залейте с леко загрятата вода. Пресипете във висок съд и пасирайте.
  • 2. Изсипете брашното в купа и оформете кладенче по средата. Внимателно изсипете сместа от спанак и вода, като разбърквате с помощта дървена лъжица. Щом се оформи топка тесто, извадете го върху набрашнен плот и започнете да месите тестото с натиск, докато то не стане гладко и не залепва по плота. Поставете тестото в купата, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да почине за 15 минути, на стайна температура.
  • 3. Нарежете на ситно лука, а морковите настържете на едро. Задушете ги в загрят тиган с малко зехтин. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Добавете предварително накиснатите във вода сушени сливи, зелени маслини без костилки и каперсите. Залейте с червено вино. Щом виното се изпари, добавете пасираните домати. Оставете да поври на слаб огън 15 минути. След това добавете дафинови листа, стрък розмарин и люта чушка. Пуснете и гвоздейчетата карамфил. Разбъркайте. Добавете 100 мл вода и оставете на слаб огън.
  • 4. Нарежете филето риба тон на филии. Поръсете ги със сол и черен пипер и ги запечете в грил-тиган от двете страни, по 3-4 минути. След това поставете рибата в соса пащицада и гответе още 15-20 минути на слаб огън.
  • 5. Откъснете малко парченце от тестото и го оформете на рулце между дланите си. След това с пръстите на едната ръка го дооформете – по-дебело в средата и по-тънко в краищата. Идеалният размер на пастата е колкото бадем.
  • 6. Сварете пастата в тенджера с подсолена вода за около 7-8 мин. Прецедете.
  • 7. Сервирайте паста плюканци със сос пащицада.

Свързани рецепти

Виж всички