Риба тон с паста плюканци и сос пащицада
Рецепта от: Давид Скоко
1. Измитите листа спанак сложете в купа. Добавете солта и залейте с леко загрятата вода. Пресипете във висок съд и пасирайте.
2. Изсипете брашното в купа и оформете кладенче по средата. Внимателно изсипете сместа от спанак и вода, като разбърквате с помощта дървена лъжица. Щом се оформи топка тесто, извадете го върху набрашнен плот и започнете да месите тестото с натиск, докато то не стане гладко и не залепва по плота. Поставете тестото в купата, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да почине за 15 минути, на стайна температура.
3. Нарежете на ситно лука, а морковите настържете на едро. Задушете ги в загрят тиган с малко зехтин. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Добавете предварително накиснатите във вода сушени сливи, зелени маслини без костилки каперсите. Залейте с червено вино. Щом виното се изпари, добавете пасираните домати. Оставете да поври на слаб огън 15 минути. След това добавете дафинови листа, стрък розмарин и люта чушка. Пуснете и гвоздейчетата карамфил. Разбъркайте. Добавете 100 мл вода и оставете на слаб огън.
4. Нарежете филето риба тон на филии. Поръсете ги със сол и черен пипер и ги запечете в грил-тиган от двете страни, по 3-4 минути. След това поставете рибата в соса пащицада и гответе още 15-20 минути на слаб огън.
5. Откъснете малко парченце от тестото и го оформете на рулце между дланите си. След това с пръстите на едната ръка го дооформете – по-дебело в средата и по-тънко в краищата. Идеалният размер на пастата е колкото бадем.
6. Сварете пастата в тенджера с подсолена вода за около 7-8 мин. Прецедете.
7. Сервирайте паста плюканци със сос пащицада.
Продукти
- 800 г филе от риба тон
- За пастата:
- 400 г фино брашно
- 150 мл вода
- 150 г листа спанак
- 3 ч.л. сол
- За пащицадата:
- 10 бр. сушени сливи
- 5 скилидки чесън
- 400 г пасирани домати
- 6 гвоздейчета карамфил
- зехтин
- 100 г зелени маслини
- 2 глави лук
- 100 г моркови
- 300 мл червено вино
- сол и черен пипер
- 1 люта чушка пеперончино
- 2 дафинови листа
- 1 стрък розмарин
- 5 бр. каперси
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол