Риба тон с паста плюканци и сос пащицада
Рецепта от: Давид Скоко
©2018 FOX Networks Group Bulgaria

Плюканци е прясна паста, в случая спаначена, а пащицада е богат средиземноморски сос с домати, маслини и каперси. Филето риба тон се пече в грил тиган, а след това къкри в соса. Опитайте тази рецепта от хърватската кухня!
Продукти
- 800 г филе от риба тон
- За пастата:
- 400 г фино брашно
- 150 мл вода
- 150 г листа спанак
- 3 ч.л. сол
- За пащицадата:
- 10 бр. сушени сливи
- 5 скилидки чесън
- 400 г пасирани домати
- 6 гвоздейчета карамфил
- зехтин
- 100 г зелени маслини
- 2 глави лук
- 100 г моркови
- 300 мл червено вино
- сол и черен пипер
- 1 люта чушка пеперончино
- 2 дафинови листа
- 1 стрък розмарин
- 5 бр. каперси
Начин на приготвяне:
- 1. Измитите листа спанак сложете в купа. Добавете солта и залейте с леко загрятата вода. Пресипете във висок съд и пасирайте.
- 2. Изсипете брашното в купа и оформете кладенче по средата. Внимателно изсипете сместа от спанак и вода, като разбърквате с помощта дървена лъжица. Щом се оформи топка тесто, извадете го върху набрашнен плот и започнете да месите тестото с натиск, докато то не стане гладко и не залепва по плота. Поставете тестото в купата, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да почине за 15 минути, на стайна температура.
- 3. Нарежете на ситно лука, а морковите настържете на едро. Задушете ги в загрят тиган с малко зехтин. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Добавете предварително накиснатите във вода сушени сливи, зелени маслини без костилки и каперсите. Залейте с червено вино. Щом виното се изпари, добавете пасираните домати. Оставете да поври на слаб огън 15 минути. След това добавете дафинови листа, стрък розмарин и люта чушка. Пуснете и гвоздейчетата карамфил. Разбъркайте. Добавете 100 мл вода и оставете на слаб огън.
- 4. Нарежете филето риба тон на филии. Поръсете ги със сол и черен пипер и ги запечете в грил-тиган от двете страни, по 3-4 минути. След това поставете рибата в соса пащицада и гответе още 15-20 минути на слаб огън.
- 5. Откъснете малко парченце от тестото и го оформете на рулце между дланите си. След това с пръстите на едната ръка го дооформете – по-дебело в средата и по-тънко в краищата. Идеалният размер на пастата е колкото бадем.
- 6. Сварете пастата в тенджера с подсолена вода за около 7-8 мин. Прецедете.
- 7. Сервирайте паста плюканци със сос пащицада.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Давид Скоко
Паламуд с тиквички
Рецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове