Кюфтета от тиквички
Рецепта от: Давид Скоко
1. Обелете тиквичките и запазете корите. В купа настържете тиквичките на едро ренде. Посолете ги и ги прехвърлете в цедка. Оставете ги настрани за 15-20 минути, за да се отцеди водата им. След това хубаво ги изтискайте.
2. Сложете отцедените настъргани тиквички в купа и добавете към тях нарязан на ситно чесън, прясно смлени хлебни трохи или галета, яйце и настърган кашкавал. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте до хомогенност.
3. С помощта на намазнени ръце оформете малки топчета (около 20 бр.) от сместа, наредете ги в тава, постлана с кухненска хартия и ги запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.
4. За соса сложете нарязаните на едро кори от тиквички в блендер. Добавете листата пресни подправки, сметаната, зехтина и овкусете със сол, черен пипер и чесън на прах. Пасирайте сместа.
5. За дресинга в купичка смесете заквасената сметана с майонезата. Добавете малко газирана минерална вода и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая добавете нарязаните на ситно пресен лук и чесън. Разбъркайте.
6. За салатата потопете нара в купичка с вода и изронете зърната му. След това ги прецедете. Смесете предварително измитите и подсушени листа зелена салата. Овкусете със сол, балсамов оцет и зехтин. Добавете по няколко листа пресни подправки – босилек, майоран, мента и разбъркайте. Поръсете зърната нар.
7. В единия край на правоъгълен поднос сипете от салатата. Поръсете с млечен дресинг. Подредете няколко кюфтенца от тиквички върху основа от сос от кори на тиквички.
Продукти
- За кюфтенцата:
- 4 тъмнозелени тиквички
- 80 г овчи кашкавал
- 1 яйце
- 150 г прясно смлени хлебни трохи
- 1 скилидка чесън
- сол и черен пипер
- За соса:
- корите на тиквичките
- 1 с.л. зехтин
- 0.5 ч.л. чесън на прах
- 1 с.л. заквасена сметана
- 1 стрък майорана
- 1 стрък маточина
- 1 стрък босилек
- сол и черен пипер
- За дресинга:
- 100 г заквасена сметана
- 1 с.л. майонеза
- 1 скилидка чесън
- 1 стрък пресен лук
- газирана минерална вода
- сол и черен пипер
- За салатата:
- микс зелени салати
- сол
- зехтин
- балсамов оцет
- 0.5 нар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Брускети с гъби
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Тапенада от маслини и лимон
Рецепти Ненад Великович
Мини пици от тортиля
Рецепти Ненад Великович
Пълнен сандвич със салса
Рецепти Ненад Великович
Рулца със сушени сливи и ементал
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Морски шишчета с шафран и чеснови крутони