1. Обелете тиквичките и запазете корите. В купа настържете тиквичките на едро ренде. Посолете ги и ги прехвърлете в цедка. Оставете ги настрани за 15-20 минути, за да се отцеди водата им. След това хубаво ги изтискайте.
2. Сложете отцедените настъргани тиквички в купа и добавете към тях нарязан на ситно чесън, прясно смлени хлебни трохи или галета, яйце и настърган кашкавал. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте до хомогенност.
3. С помощта на намазнени ръце оформете малки топчета (около 20 бр.) от сместа, наредете ги в тава, постлана с кухненска хартия и ги запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.
4. За соса сложете нарязаните на едро кори от тиквички в блендер. Добавете листата пресни подправки, сметаната, зехтина и овкусете със сол, черен пипер и чесън на прах. Пасирайте сместа.
5. За дресинга в купичка смесете заквасената сметана с майонезата. Добавете малко газирана минерална вода и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая добавете нарязаните на ситно пресен лук и чесън. Разбъркайте.
6. За салатата потопете нара в купичка с вода и изронете зърната му. След това ги прецедете. Смесете предварително измитите и подсушени листа зелена салата. Овкусете със сол, балсамов оцет и зехтин. Добавете по няколко листа пресни подправки – босилек, майоран, мента и разбъркайте. Поръсете зърната нар.
7. В единия край на правоъгълен поднос сипете от салатата. Поръсете с млечен дресинг. Подредете няколко кюфтенца от тиквички върху основа от сос от кори на тиквички.

Продукти

  • За кюфтенцата:
  • 4 тъмнозелени тиквички
  • 80 г овчи кашкавал
  • 1 яйце
  • 150 г прясно смлени хлебни трохи
  • 1 скилидка чесън
  • сол и черен пипер
  • За соса:
  • корите на тиквичките
  • 1 с.л. зехтин
  • 0.5 ч.л. чесън на прах
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • 1 стрък майорана
  • 1 стрък маточина
  • 1 стрък босилек
  • сол и черен пипер
  • За дресинга:
  • 100 г заквасена сметана
  • 1 с.л. майонеза
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък пресен лук
  • газирана минерална вода
  • сол и черен пипер
  • За салатата:
  • микс зелени салати
  • сол
  • зехтин
  • балсамов оцет
  • 0.5 нар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички