1. Нарежете лука на ситно. Отделете 1 с.л. от нарязания лук, а останалият запържете в тиган с 2-3 с.л. зехтин докато стане прозрачен. Добавете щипка сол.
  2. Измийте ориза в цедка под течаща студена вода. Изцедете го добре и го добавете при лука. Запържете ориза за 3-4 минути, като го разбърквате непрекъснато. Налейте бульона и оставете ориза да ври на тих огън 10 минути.
  3. Измийте граха и го отцедете. В друг тиган запържете отделения лук в малко зехтин заедно с нарязана на тънки филийки скилидка чесън, щипка сол, щипка черен пипер, розмарин и риган. Добавете 200 г грах. Гответе 5 минути.
  4. Нарежете бекона на тънки лентички и го запържете до златисто в тиган.
  5. Добавете отделените 100 г грах към ориза.
  6. Пресипете в блендер запължения грах с лук и чесън. Добавете масло и малко бульон. Пасирайте до гладкост. Изсипете сместа в ориза и разбъркайте.
  7.  Сервирайте ризи-бизи със запържен бекон и листенца риган.

Продукти

  • 300 г ориз карнароли
  • 300 г грах (замразен или от консерва)
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 стрък риган
  • 1 клонче розмарин
  • 80 г масло
  • 100 г бекон
  • зехтин
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички