"Възглавнички" от сардини

"Възглавнички" от сардини

Начин на приготвяне:

1. Почистете сардините от главите и вътрешностите. След това ги филетирайте, като прокарате остър нож над гръбначната кост на рибата, след това я разтворете и отделете костта от месото и от другата страна. Запазете гръбначните кости на рибите. 

2. В блендер сложете листата босилек, белените бадеми и чесъна. Овкусете със сол и черен пипер и добавете 4-5 с.л. зехтин. Пасирайте сместа до получаването на песто.

3. Върху половината риби поставете по 0.5 с.л. от пестото. Захлупете с второ филе. 

4. За панировката в купа разбийте яйцата с щипка сол. В друга купа сипете брашното, а в трета – галетата. Хванете „възглавничката“ от сардини за опашката и последователно я потопете от всички страни в брашно, яйца и галета. След това потопете отново в яйцата и галета. 

5. Изпържете „възглавничките“ от двете страни, до златисто, в силно загрято олио. Изпържените сардини поставете върху решетка да се отцедят.

6. Посолете гръбначните кости и ги оваляйте в брашно. Поставете ги в цедка и ги изтръскайте. Пуснете ги в загрятото олио, в което сте пържили рибата. Пържете докато костите не спрат да бълбукат. Извадете ги в чиния, постлана с кухненска хартия.

7. В купичка смесете заквасената сметана и нарязания на ситно див лук. 

8. Върху дъска сервирайте “възглавнички“ от сардини, гарнирани с листа босилек и сос. До тях поставете чипс от кости и поръсете с останалото песто.

Продукти

  • 800 г пресни сардини
  • 60 г босилек
  • 40 г белени бадеми
  • 2 скилидки чесън
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 250 г галета
  • 200 г едросмляно брашно
  • 3 яйца
  • 250 г заквасена сметана
  • 1 връзка див лук
  • олио за пържене

Свързани рецепти