Балотини от пилешко филе, пълно със задушен спанак, поднесени със задушени гъби и емулсия от магданоз.

Продукти

  • 2 бр. пилешки гърди без кожа
  • 150 г прошуто
  • 200 г бейби спанак
  • 400 г гъби печурки
  • 2 стръка майорана
  • зехтин
  • олио
  • сол и черен пипер
  • За емулсията:
  • 1 връзка магданоз
  • 50 мл зехтин
  • 50 мл олио
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За емулсията от магданоз бланширайте за 1-2 минути стръковете магданоз в подсолена гореща вода (с температура 85°). Прецедете ги веднага и ги изплакнете със студена течаща вода, за да се запази цвета. Поставете отцедените стръкове магданоз във висок съд и добавете 2 щипки сол и по 50 мл слънчогледово олио и зехтин. Пасирайте с помощта на пасатор*. След това прелейте емулсията в шише с тънък накрайник, през цедка.
  • 2. Разрежете пилешките гърди наполовина, по хоризонтал, за да получите 4 филета. Сложете филетата върху дъска за рязане и ги поръсете със сол и пипер. Оставете настрани. Покрийте ги с фолио и леко ги начукайте.
  • 3. Предварително измитите и подсушени листа бейби спанак сотирайте в тиган с малко зехтин, докато омекне. Овкусете със сол и черен пипер и добавете тръковете майорана.
  • 5. Направете по 2-3 надлъжни повърхностни разреза във всяко филе. След това поставете малко задушен спанак и нагънат слайс прошуто. Поставете едно филе с плънка върху лист прозрачно фолио и го разстелете добре. Съберете краищата му по средата, така, че да се образува топка. Увийте стегнато топката във фолиото и завържете. Поставете балотините в тенджера с гореща вода и гответе 30 минути, при постоянна температура от 85°.
  • 6. За гарнитурата почистете гъбите с помощта на четка и ги нарежете на филийки. Загрейте грил-тиган с 1 с.л. олио и запечете гъбите от двете страни, до златисто. Извадете гъбите в чиния и ги овкусете със сол и черен пипер.
  • 7. Извадете балотините и разрежете по средата само фолиото, ще изтече вода от него. Развийте топките и ги запечете в загрят грил-тиган с малко зехтин, докато променят цвета си. Разрежете всяка балотина на две, по средата.
  • 8. По средата на чиния подредете няколко запечени гъби. Отстрани поставете половинките на балотина. По края на чинията оформете кръг от емулсия от магданоз. Украсете със стрък мащерка.
  • *Така получената емулсия може да съхранявате в хладилник до 2 седмици и да я използвате за овкусяване на супи, предястия, риба, месо.

Свързани рецепти

Виж всички