Една лека средиземноморска рецепта с прясна риба и тиквички. Парчетата риба се заливат с мазнина и се пекат във фурната. Сервират се върху пюре от тиквички и печени зеленчуци.

Продукти

  • 4 бр. паламуд (800 -1000 г)
  • 200 г чери домати
  • 25 г червен шалот
  • 250 г моркови
  • 4 стръка розмарин
  • 1 глава чесън
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 250 г зехтин
  • 500 г олио от гроздови семена
  • 1 лимон
  • 4 тиквички

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете рибите от вътрешности и отстранете главите им. Нарежете рибите на едри парчета и ги подредете в тава за печене. Посолете ги, добавете чери доматите, морковите, разрязаните наполовина глави шалот и чесън, розмарина и нарязания на кръгчета лимон.
  • 2. Смесете зехтин и олио от гроздови семена в съотношение 1:2 и поръсете рибата. Загрейте фурната на 180 градуса и печете 25 минути.
  • 3. От кората на тиквичка направете жулиени. Запазете сърцевината на тиквичките, нарежете я на парчета и я сотирайте в тиган с малко шалот, сол и пипер. След като се задуши няколко минути, пасирайте в блендер и подправете.
  • 4. Сотирайте жулиените от тиквички в леко намазнен тиган, колкото да станат хрупкави. Добавете сол, пипер и зехтин на вкус.
  • 5. На дъното на дълбока чиния сложете от пюрето от тиквички. Върху него направете малко гнездо от хрупкавите лентички. Върху тях поставете парче конфитиран паламуд и гарнирайте със зеленчуците, лимона и розмарина.

Свързани рецепти

Виж всички