Рибна яхния по хърватски - със зеленчуци и различни видове предварително изпържено филе от риба.

Продукти

  • 1 ½ кг микс от риби (хек, акула, риба скорпион, морски дявол, манта рей, змиорка, ципура и др.)
  • 200 г сепия
  • 2 големи глави лук
  • 2 моркова
  • парче целина
  • корен и листа от магданоз
  • 400 г цели белени домати от консерва
  • 2 дафинови листа
  • 1 стрък розмарин
  • 1 звездичка анасон
  • 1 люта чушка
  • 100 мл бяло вино
  • сол и черен  пипер
  • 100 мл винен оцет
  • 2 дафинови листа
  • 250 г инстантна полента
  • 200 г брашно
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

  • 1. Сварете полентата съгласно инструкциите, пресипете я в квадратна форма, покрийте с прозрачно фолио и оставете да се охлади.
  • 2. Филетирайте всички видове риба, които сте подбрали. Костите и главите отделете за буьона. Остранете костите от филетата с помощта на пинсети. Подредете филетата в тавичка, посолете ги и ги полейте с малко оцет.
  • 3. В тенджера сложете да заври вода. Сложете почистените и нарязани на едро 1 глава лук, корен и листа от магданоз, морков, парче целина. Добавете костите и главите от рибата. Посолете и добавете анасона. Гответе 20 минути.
  • 4. Нарежете на ситно другата глава лук и я запържете в тиган с 3-4 с.л. зехтин. Нарежете предварително почистената сепия на ситно и добавете и нея. Разбъркайте и гответе докато лукът омекне. След това добавете белени домати, дафинов лист и стръкче розмарин. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте докато течността се изпари напълно. Налейте бяло вино. Щом то се изпари, добавете люта чушка, прецедения бульон, захлупете и гответе
  • 5. Подсушете филетата риба и ги оваляйте в брашно. Изпържете ги загрят тиган с олио от двете страни, за кратко. Поставете филетата в яхнията и гответе 10-15 минути без да разбърквате. Може да разтръсквате съда от време на време.
  • 6. Нарежете полентата на ленти и ги запечете от двете страни в грил-тиган. Сервирайте рибната яхния с полента.

Свързани рецепти

Виж всички