Рибна яхния
Рецепта от: Давид Скоко
Рибна яхния по хърватски - със зеленчуци и различни видове предварително изпържено филе от риба.
Продукти
- 1 ½ кг микс от риби (хек, акула, риба скорпион, морски дявол, манта рей, змиорка, ципура и др.)
- 200 г сепия
- 2 големи глави лук
- 2 моркова
- парче целина
- корен и листа от магданоз
- 400 г цели белени домати от консерва
- 2 дафинови листа
- 1 стрък розмарин
- 1 звездичка анасон
- 1 люта чушка
- 100 мл бяло вино
- сол и черен пипер
- 100 мл винен оцет
- 2 дафинови листа
- 250 г инстантна полента
- 200 г брашно
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
- 1. Сварете полентата съгласно инструкциите, пресипете я в квадратна форма, покрийте с прозрачно фолио и оставете да се охлади.
- 2. Филетирайте всички видове риба, които сте подбрали. Костите и главите отделете за буьона. Остранете костите от филетата с помощта на пинсети. Подредете филетата в тавичка, посолете ги и ги полейте с малко оцет.
- 3. В тенджера сложете да заври вода. Сложете почистените и нарязани на едро 1 глава лук, корен и листа от магданоз, морков, парче целина. Добавете костите и главите от рибата. Посолете и добавете анасона. Гответе 20 минути.
- 4. Нарежете на ситно другата глава лук и я запържете в тиган с 3-4 с.л. зехтин. Нарежете предварително почистената сепия на ситно и добавете и нея. Разбъркайте и гответе докато лукът омекне. След това добавете белени домати, дафинов лист и стръкче розмарин. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте докато течността се изпари напълно. Налейте бяло вино. Щом то се изпари, добавете люта чушка, прецедения бульон, захлупете и гответе
- 5. Подсушете филетата риба и ги оваляйте в брашно. Изпържете ги загрят тиган с олио от двете страни, за кратко. Поставете филетата в яхнията и гответе 10-15 минути без да разбърквате. Може да разтръсквате съда от време на време.
- 6. Нарежете полентата на ленти и ги запечете от двете страни в грил-тиган. Сервирайте рибната яхния с полента.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Давид Скоко
Паламуд с тиквички
Рецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове