Пастет от риба треска с посутиче*
Рецепта от: Давид Скоко
- Накиснете треската за 24 часа в студена вода, като редовно сменяте водата. След това я подсушете и отстранете кожата ѝ. Махнете костите и нарежете месото на парчета.
- Сложете рибата в тенджера под налягане с гореща вода. Добавете дафиновите листа, скилидките чесън, зърната черен пипер и измитите, но небелени картофи. Затворете тенджерата и варете 30 минути.
- В тенджерка сипете 300-500 мл зехтин и в него пуснете 4-5 обелени скилидки чесън. Загрейте зехтина леко, колкото чесъна да го овкуси.
- Прецедете рибата и картофите. Рибата смелете в машинка за кайма. Обелените картофи също смелете. Поставете смлените риба и картофи в купа и разбийте с миксер. По време на разбъркването добавете на тънка струйка малко от чесновия зехтин. Продължете да разбърквате и да добавяте зехтин докато получите идеално гладка и пухкава консистенция на пастет.
- За тестото за пастата посутиче сипете брашното в купа. Добавете щипка сол и разбъркайте. Оформете кладенче и в него сипете предварително леко разбитите яйца. Постепенно омесете гладко тесто. Оформете на топка, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
- Обелете и нарежете на ситно червения лук и го запържете в тиган със зехтин. Добавете нарязаните филенца аншоа. Разбъркайте.
- Разрежете тестото на две. Разточете всяка част на лист с дебелина ½ см. с помощта на точилка. Нарежете на еднакви квадрати с помощта на назъбен кръгъл нож за паста. Пуснете пастата „посутиче“ в тенджера с вряща подсолена вода и варете няколко минути, докато изплуват на повърхността. Поставете сварената паста в тиган с лука и аншоата. Разбъркайте.
- На дъното на чиния разстелете 1 с.л. пастет. Върху него поставете посутиче, поставете 1 ч.л. пастет върху пастата и завийте на руло. Оформете още няколко такива рула от паста и пастет. Гарнирайте с карамелизиран лук. Украсете със стръкчета копър.
*Вид домашна паста
Продукти
- 400 г сушена риба треска
- 2 картофа
- 1 глава чесън
- 500 г зехтин
- 2 дафинови листа
- зърна черен пипер
- сол и черен пипер
- За посутиче:
- 400 г брашно
- 4 яйца
- сол
- 1 глава червен лук
- 50 г филенца аншоа
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Брускети с гъби
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Тапенада от маслини и лимон
Рецепти Ненад Великович
Мини пици от тортиля
Рецепти Ненад Великович
Пълнен сандвич със салса
Рецепти Ненад Великович
Рулца със сушени сливи и ементал
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Морски шишчета с шафран и чеснови крутони