1. Подсушете шайбите джолан с кухненска хартия и ги поръсете със сол и черен пипер от двете страни. Загрейте дълбока тава с 3-4 с.л. зехтин върху котлона и запечатайте парчетата джолан за по 4-5 минути от всяка страна. Извадете парчетата месо от съда.
  2. В същата мазнина запържете нарязан едро лук. Щом лукът се карамелизира, добавете почистените и нарязани на едро моркови и пащърнак. Поръсете с листа салвия и розмарин и задушете за 5 минути. Налейте виното и го оставете да изври, за около 5-6 минути. Добавете доматите пасата, дафиновите листа и едър лют червен пипер. Овкусете със сол и черен пипер.
  3. Върнете шайбите джолан в тавата. Налейте бульона и разтръскайте съда. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 2 часа.

    4. Почистете и измийте пресните картофи, без да ги белите. Отрежете малко от двата им края и ги издълбайте с помощта на лъжичка. Поставете ги изправени върху решетка или в тавичка и ги поръсете със сол и зехтин. Печете на 180 градуса 15 минути.
  4. 5. Сервирайте печен джолан със зеленчуци и печени картофи, поляти с редуцирания сос от джолана.

Продукти

  • 1 кг телешки джолан на шайби
  • 3 големи моркова
  • 1 корен пащърнак 
  • 2 глави лук
  • 8 пресни картофа
  • 150 мл червено вино
  • 200 мл пасата
  • 400 мл телешки бульон
  • 3 дафинови листа
  • 3 листа градински чай
  • 0.5 ч.л. сушено чили  
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички