Начин на приготвяне:

  1. Подсушете шайбите джолан с кухненска хартия и ги поръсете със сол и черен пипер от двете страни. Загрейте дълбока тава с 3-4 с.л. зехтин върху котлона и запечатайте парчетата джолан за по 4-5 минути от всяка страна. Извадете парчетата месо от съда.
  2. В същата мазнина запържете нарязан едро лук. Щом лукът се карамелизира, добавете почистените и нарязани на едро моркови и пащърнак. Поръсете с листа салвия и розмарин и задушете за 5 минути. Налейте виното и го оставете да изври, за около 5-6 минути. Добавете доматите пасата, дафиновите листа и едър лют червен пипер. Овкусете със сол и черен пипер.
  3. Върнете шайбите джолан в тавата. Налейте бульона и разтръскайте съда. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 2 часа.

    4. Почистете и измийте пресните картофи, без да ги белите. Отрежете малко от двата им края и ги издълбайте с помощта на лъжичка. Поставете ги изправени върху решетка или в тавичка и ги поръсете със сол и зехтин. Печете на 180 градуса 15 минути.
  4. 5. Сервирайте печен джолан със зеленчуци и печени картофи, поляти с редуцирания сос от джолана.

Продукти

1 кг телешки джолан на шайби

3 големи моркова

1 корен пащърнак 

2 глави лук

8 пресни картофа

150 мл червено вино

200 мл пасата

400 мл телешки бульон

3 дафинови листа

3 листа градински чай


0.5 ч.л. сушено чили  

сол и черен пипер

зехтин

Свързани рецепти