Предаване: Вкусът на Истрия с Давид СкокоГледайте в: Понеделник, 1 юни, 03:30 | Понеделник, 1 юни, 03:55

Начин на приготвяне:

  1. Отделете листата цвекло или манголд от стъблата и ги измийте. Нарежете листата на ивици и ги сложете в купа. Почистените и измити стръкове пресен лук нарежете на кръгчета и ги добавете в купата. Добавете сол и зехтин и разбъркайте.
    2. За тестото пресейте брашното в купа или направо върху плота и оформете кладенче в него. Сипете водата, зехтина и солта и омесете тесто. Щом тестото стане гладко и еластично, оформете го на топка, увийте я в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
  2. Разделете тестото на две. Разточете едната част в кръг с дебелина 0.5 см и прехвърлете в предварително набрашнена тава. Разпределете равномерно сместа от листа от цвекло и лук. Поръсете и нарязаните листа магданоз. Разточете другата част тесто на тънък кръг и захлупете с него. Изрежете излишното тесто по краищата, след това притиснете добре краищата и завийте нагоре. Надупчете сопарника с вилица на няколко места. Печете в предваритело загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
  3. 4. Намажете горещия сопарник със смес от ситно нарязан чесън и зехтин. Нарежете на триъгълни парчета и сервирайте.


Продукти

За тестото:

500 г брашно

½ ч.л. сол

3 с.л. зехтин

250 мл вода

За плънката:

1 връзка магданоз

2 връзки пресен лук

2 връзки листа от цвекло или манголд

зехтин

4 скилидки чесън

сол

Свързани рецепти