Грилован октопод със запечена цикория
Рецепта от: Давид Скоко
1. Почистете октопода, махнете вътрешностите, устата и очите.
2. Напълнете голяма тенджера с вода и в нея сложете разрязаните на половина домати, главите лук и чесън. Овкусете със сол и пипер, добавете дафиновите листа. Поставете октопода в тенджерата, захлупете и оставете да заври. Намалете силата на огъня и варете 2 часа.
3. В тенджерка сипете балсамовия оцет. Добавете захарта и разтвореното в 1 с.л. студена вода нишесте като разбърквате непрекъснато. Гответе докато сосът се сгъсти.
4. Измийте цикорията и я разрежете на половини. Загрейте грил-тиган с 1-2 с.л. зехтин. Запържете цикорията по 5 минути от всяка страна. Поръсете със сол и черен пипер.
5. Отцедете октопода от водата и отрежете пипалата му. Запечете ги за кратко от двете страни в грил-тигана.
6. Направете лента от балсамовата редукци по диагонал на чинията. Сервирайте запържените цикория и октопод, поръсени с листенца розмарин и малко зехтин.
Продукти
- 1.5 кг октопод
- 1 глава червен лук
- 1 глава чесън
- 1 домати
- 4 дафинови листа
- сол и черен пипер
- 600 г цикория
- 150 мл балсамов оцет
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. царевично нишесте
- зехтин
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото