1. Почистете октопода, махнете вътрешностите, устата и очите.


2. Напълнете голяма тенджера с вода и в нея сложете разрязаните на половина домати, главите лук и чесън. Овкусете със сол и пипер, добавете дафиновите листа. Поставете октопода в тенджерата, захлупете и оставете да заври. Намалете силата на огъня и варете 2 часа.

3. В тенджерка сипете балсамовия оцет. Добавете захарта и разтвореното в 1 с.л. студена вода нишесте като разбърквате непрекъснато. Гответе докато сосът се сгъсти.

4. Измийте цикорията и я разрежете на половини. Загрейте грил-тиган с 1-2 с.л. зехтин. Запържете цикорията по 5 минути от всяка страна. Поръсете със сол и черен пипер.

5.  Отцедете октопода от водата и отрежете пипалата му. Запечете ги за кратко от двете страни в грил-тигана.


6. Направете лента от балсамовата редукци по диагонал на чинията. Сервирайте запържените цикория и октопод, поръсени с листенца розмарин и малко зехтин.

Продукти

  • 1.5 кг октопод
  • 1 глава червен лук
  • 1 глава чесън
  • 1 домати
  • 4 дафинови листа
  • сол и черен пипер
  • 600 г цикория
  • 150 мл балсамов оцет
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • зехтин

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички