Черно ризото със сепия
Рецепта от: Давид Скоко
Това ризото се приготвя по традиционния за средиземноморската кухня начин, а черният цвят идва от мастилото от сепия.
Продукти
- 300 г ориз карнароли
- 1 глава червен лук
- ½ кг сепия
- ½ кг скариди
- 50 г зехтин
- 100 г вино
- 1 литър зеленчуков или рибен бульон
- сол и черен пипер
- 20 г мастило от сепия
- 30 г масло
- 3-4 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
- 1. Запържете нарязания на ситно лук с щипка сол в 3-4 с.л. зехтин. Щом омекне, добавете ориза и го запържете за няколко минути, като разбърквате непрекъснато.
- 2. Почистете сепията и я нарежете на ленти. Махнете главите и опашките на скаридите и сложете главите да поврят с бульона.
- 3. Сипете виното. Щом то изври, добавете нарязаната на ленти сепия и налейте половината бульон. Овкусете с черен пипер. След като сместа поври 10 минути, добавете мастилото и останалия бульон. Щом сместа заври, бъркайте непрекъснато, докато оризът поеме течността, това ще отнеме около 18 минути.
- 4. Две минути преди да дръпнете ризотото от котлона добавете масло и разбъркайте енергично ориза.
- 5. Запечатайте скаридите от двете страни в горещ тиган.
- 6. Сипете черно ризото със сепия в дълбоки чинии. Подредете няколко скариди върху всяка порция. Украсете с листа магданоз.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Давид Скоко
Паламуд с тиквички
Рецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове