Предаване: Вкусът на Истрия с Давид СкокоГледайте в: Понеделник, 1 юни, 03:30 | Понеделник, 1 юни, 03:55

Начин на приготвяне:

  1. Запържете нарязания на ситно лук с щипка сол в 3-4 с.л. зехтин. Щом омекне, добавете ориза и го запържете за няколко минути, като разбърквате непрекъснато.
  2. Почистете сепията и я нарежете на ленти. Махнете главите и опашките на скаридите и сложете главите да поврят с бульона.
    3. Сипете виното. Щом то изври, добавете нарязаната на ленти сепия и налейте половината бульон. Овкусете с черен пипер. След като сместа поври 10 минути, добавете мастилото и останалия бульон. Щом сместа заври, бъркайте непрекъснато, докато оризът поеме течността, това ще отнеме около 18 минути.
    4. Две минути преди да дръпнете ризотото от котлона добавете масло и разбъркайте енергично ориза.
    5. Запечатайте скаридите от двете страни в горещ тиган.
  3. 6. Сипете черно ризото със сепия в дълбоки чинии. Подредете няколко скариди върху всяка порци. Украсете с листа магданоз.

Продукти

300 г ориз карнароли

1 глава червен лук

½ кг сепия сепия

½ кг скариди

50 г зехтин

100 г вино

1 литър зеленчуков или рибен бульон

сол и черен пипер

20 г мастило от сепия

30 г масло

3-4 стръка магданоз

Свързани рецепти