Това ризото се приготвя по традиционния за средиземноморската кухня начин, а черният цвят идва от мастилото от сепия.

Продукти

  • 300 г ориз карнароли
  • 1 глава червен лук
  • ½ кг сепия
  • ½ кг скариди
  • 50 г зехтин
  • 100 г вино
  • 1 литър зеленчуков или рибен бульон
  • сол и черен пипер
  • 20 г мастило от сепия
  • 30 г масло
  • 3-4 стръка магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. Запържете нарязания на ситно лук с щипка сол в 3-4 с.л. зехтин. Щом омекне, добавете ориза и го запържете за няколко минути, като разбърквате непрекъснато.
  • 2. Почистете сепията и я нарежете на ленти. Махнете главите и опашките на скаридите и сложете главите да поврят с бульона.
  • 3. Сипете виното. Щом то изври, добавете нарязаната на ленти сепия и налейте половината бульон. Овкусете с черен пипер. След като сместа поври 10 минути, добавете мастилото и останалия бульон. Щом сместа заври, бъркайте непрекъснато, докато оризът поеме течността, това ще отнеме около 18 минути.
  • 4. Две минути преди да дръпнете ризотото от котлона добавете масло и разбъркайте енергично ориза.
  • 5. Запечатайте скаридите от двете страни в горещ тиган.
  • 6. Сипете черно ризото със сепия в дълбоки чинии. Подредете няколко скариди върху всяка порция. Украсете с листа магданоз.

Свързани рецепти

Виж всички