1. За пастата сложете брашното в стъклена купа и добавете яйцата и сол. Омесете всички съставки докато се получи гладко тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го оставете да си почине 30 минути в хладилника.

2. Разточете тестото, за да направите талятелите.

3. За соса нарежете червения лук на ситно и го запържете в горещо олио, посолете и разбъркайте.

4. Нарежете калмарите на тънки кръгчета и ги сложете при запържения лук. Когато водата се изпари, добавете белените домати, виното, цяла люта чушка и нарязания на ситно чесън. Накрая добавете листата салвия.

5. Сварете талятелите за кратко в тенджера с вряща подсолена вода. На домашната паста са й нужни само 2 минути.

6. Към топлия сос прибавете сварената паста и оставете за 1-2 минути на котлона, за да може пастата да попие от соса. Сервирайте веднага в дълбоки чинии.

Продукти

  • За талятелите:
  • 300 г брашно семолина + 200 г за разточване
  • 3 бр. яйца
  • щипка сол За соса:
  • 200 г червен лук
  • 300 г почистени калмари
  • 200 г белени домати (от консерва)
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • чесън
  • люти чушки (пеперончини)
  • 200 г пресен градински чай (салвия)
  • 100 мл бяло вино

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички