Начин на приготвяне:
- Почистете и нарежете на едро праза, целината и морковите. Сварете бутчетата в голямо количество вода заедно със зеленчуците, стръковете мащерката и магданоз, сол и черен пипер. Извадете бутчетата, отстранете кожата и костите, а месото нарежете на едро. Прецедете бульона.
- Запържете брашното в сгорещеното масло до златисто и постепенно, при постоянно бъркане, налейте 800 мл от бульона. Гответе докато се сгъсти леко. Дръпнете от огъня и овкусете с настърганата лимонова кора и изстискания сок на половин лимон. Налейте сметаната и изсипете пилешкото месо в съда. Овкусете със сол и черен пипер.
- Сварете картофите и докато са още топли, ги обелете. Пюрирайте ги с преса за картофи. Овкусете с индийското орехче добавете брашното, яйцето и сол.
- Замесете тесто, но не прекалявайте с бъркането. Върху набрашнен плот оформете фитили, които нарежете на парчета с дължина 2–3 см. Сварете ньоките в подсолена вода. Щом изплуват на повърхността (след минута-две), са готови. Извадете ги и ги пресипете в тава за печене.
- Изсипете соса с пилешко при ньоките в тавата и леко разбъркайте. Поръсете с настърган кашкавал и запечете до златисто във фурна загрята на 180 градуса. Поднесете с наситнена салвия.
Съвет:
Ако сварите ньоките преди да ви е готов сосът, залейте ги с малко зехтин, за да не се слепват.
Може да направите по-голямо количество ньоки и да ги замразите. Когато ви потрябват за някоя рецепта, трябва само да ги сварите.
Останалият бульон съхранявайте във фризер за друга рецепта.
Продукти
2 цели пилешки бутчета
2 моркова
1 стрък праз
1 стрък стеблена целина
4 стръка магданоз
1 стрък мащерка
2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло
150 мл течна животинска сметана
1 лимон
200 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус
за ньоките:
800 г стари картофи
1 яйце
160 г брашно (+ за поръсване)
1/4 ч.л. индийско орехч
сол на вкус
1 стрък салвия за поръсване