Свързани предавания: Бон АпетиГледайте Събота, 25 януари, 00:00 | Събота, 25 януари, 11:30

Начин на приготвяне:

  1. Почистете и нарежете на едро праза, целината и морковите. Сварете бутчетата в голямо количество вода заедно със зеленчуците, стръковете мащерката и магданоз, сол и черен пипер. Извадете бутчетата, отстранете кожата и костите, а месото нарежете на едро. Прецедете бульона.
  2. Запържете брашното в сгорещеното масло до златисто и постепенно, при постоянно бъркане, налейте 800 мл от бульона. Гответе докато се сгъсти леко. Дръпнете от огъня и овкусете с настърганата лимонова кора и изстискания сок на половин лимон. Налейте сметаната и изсипете пилешкото месо в съда. Овкусете със сол и черен пипер.
  3. Сварете картофите и докато са още топли, ги обелете. Пюрирайте ги с преса за картофи. Овкусете с индийското орехче добавете брашното, яйцето и сол.
  4. Замесете тесто, но не прекалявайте с бъркането. Върху набрашнен плот оформете фитили, които нарежете на парчета с дължина 2–3 см. Сварете ньоките в подсолена вода. Щом изплуват на повърхността (след минута-две), са готови. Извадете ги и ги пресипете в тава за печене.
  5. Изсипете соса с пилешко при ньоките в тавата и леко разбъркайте. Поръсете с настърган кашкавал и запечете до златисто във фурна загрята на 180 градуса. Поднесете с наситнена салвия.

Съвет:

Ако сварите ньоките преди да ви е готов сосът, залейте ги с малко зехтин, за да не се слепват.

Може да направите по-голямо количество ньоки и да ги замразите. Когато ви потрябват за някоя рецепта, трябва само да ги сварите.

Останалият бульон съхранявайте във фризер за друга рецепта.

Продукти

2 цели пилешки бутчета

2 моркова

1 стрък праз

1 стрък стеблена целина

4 стръка магданоз

1 стрък мащерка

2 с.л. брашно

2 с.л. краве масло

150 мл течна животинска сметана

1 лимон

200 г кашкавал

сол и черен пипер на вкус

 

за ньоките:

800 г стари картофи

1 яйце

160 г брашно (+ за поръсване)

1/4 ч.л. индийско орехч

сол на вкус

1 стрък салвия за поръсване

Свързани рецепти