Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепта от: Найджъл Слейтър
Това е рецепта за лесна постна доматена яхния. Яхнията се приготвя бързо и е пълна с аромат и вкус.
Продукти
- 2 глави лук
- 3 с.л. олио
- 4 скилидки чесън
- 1 червена люта чушка
- 1 ч.л. синапено семе
- 2 ч.л. куркума
- 2 ч.л. семена кимион
- 5 см корен джинджифил
- 400 г цели домати от консерва
- 8-12 големи домата
- 100 г пълномаслено кисело мляко
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. В дълбок тиган с капак или плитка тенджера загрейте олиото и в него запържете нарязания на едро лук и нарязаната на ситно люта чушка (без семките). Добавете куркумата, кимиона и синапа. Разбъркайте.
- 2. Щом лукът придобие светлозалтист цвят, добавете доматите от консерва и 400 мл вода. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и щом сосът заври, поставете изправени целите пресни домати, заедно с дръжките.
- 3. Захлупете съда и гответе на слаб огън 25-35 минути. По време на готвенето обърнете доматите 1-2 пъти. Те трябва напълно да омекнат, но не да се разпаднат.
- 4. Съберете в единия край на съда целите домати и сипете в соса киселото мляко. Разбъркайте енергично, като внимавате соса да не заври.
- 5. Сервирайте доматената яхния с варен ориз или хляб наан.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Ейнсли Хариът
Пълнени патладжани със сирене и орехи
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Аспержи, домати и артишок