Найджъл Слейтър

Найджъл Слейтър

Найджъл Слейтър е писател и телевизионен водещ. Над 20 години списва колонка в списание "The Observer", посветена на храната и кулинарията.
Сред книгите му са ‘Appetite’, ‘The Kitchen Diaries’ и ‘Tender’. Мемоарната му книга „Тост“ (‘Toast - the Story of a Boy’s Hunger’) печели шест големи награди, преведена е на пет езика и е филмирана от BBC. Сборникът му с есета 'Eating for England' е драматизиран за радиото.
Най-новата книга На Найджъл - ‘Eat’ наскоро спечели Националната награда за книга в Америка.

От 1993 г. Найджъл пише всяка седмица кулинарна рубрика за "The Observer". Очарованието от детайлите, малките, истински и човешки моменти, свързани с готвенето и храната характеризират стила на писане на автора.

Писател, автор, телевизионен водещ – Найджъл е готвач аматьор. Храната, която приготвя е леко недодялана, домашно приготвена храна. Найджъл смята, че споделянето на домашно приготвена храна има дори цивилизационна роля.
„Най-простото действие  - да приготвиш нещо за ядене на някого – било то купа със супа или парче хляб, има многопластово значение. Това действие носи защита и грижа, щедрост и интимност. Само по себе си то е жест на уважение.“
  • Пиле с кайсии и кокосово млякоРецепти
    Пиле с кайсии и кокосово мляко

    1. За пастата за кърито нарежете на едро стъблата лимонена трева, обелете и нарежете на едро джинджифила, отстранете дръжките на лютите чушки и ги разрежете наполовина. Сложете всичко в кухненски робо...

  • Ябълков крамбълРецепти
    Ябълков крамбъл

    1. Обелете и разрежете ябълките на четвъртинки. Отстранете твърдата част със семките и ги нарежете на кубчета. 2. Разтопете масло в широк съд с капак и огнеупорни дръжки. Добавете кубчетата ябълки и...

  • Поширани круши със сметана и бисквитиРецепти
    Поширани круши със сметана и бисквити

    1. Обелете крушите и ги разрежете на две, по дължина. С помощта на чаена лъжичка издълбайте твърдата част със смеките на всяка половина. 2. В широк и дълбок съд сипете водата и добавете сока на 1/2 л...

  • Доматена яхния с куркума и кисело млякоРецепти
    Доматена яхния с куркума и кисело мляко

    1. В дълбок тиган с капак или плитка тенджера загрейте олиот и в него запържете нарязания на едро лук и нарязаната на ситно люта чушка (без семките). Добавете куркумата, кимиина и синапа. Разбъркайте....