Примож Долничар

Примож Долничар

Примож Долничар е роден през 1973 г. в Любляна. След като завършва гимназия, той учи философия.
Като студент започва да се занимава с модерно танцово изкуство. Но точно преди да завърши образованието си напуска университета и тръгва на четиримесечно пътешествие из Южна Америка и Мексико. Връщайки се в Любляна, Примож продължава заниманията си в театъра, но има и нова страст – фотографията. Той си обзавежда собствено фотографско студио в къщата на родителите си, където започва да снима предимно за списания. През 2004 г. Примож получава предложение от Загреб да води популярно предаване за интериор, което не се осъществява. През 2005 г., обаче, Примож започва свое кулинарно предаване “Coolinarika”, излъчвано по словенската телевизия RTV. Това са и първите стъпки на Примож в кулинарното изкуство. Веднага след това, заедно с журналиста Драго Булч Примож тръгва на обиколка из Словения, снимайки предаването “Turistica”.

През 2009 г. Примож отваря бар “Izložba”, а през 2011 г. го превръща в ресторант, като сам проектира дизайна и изработва ръчно всички дървени мебели. В ресторанта си Примож готви в отворена кухня, пред очите на гостите. Ресторантът придобива голяма популярност и с пресните фермерски продукти, които се използват за приготвянето на ястията. Затова неслучайно “Izložba” скоро се озовава сред 100-те най-добри ресторанта в Словения.

През 2012-2013 г. Примож снима 30 кратки кулинарни епизода за “Perutnina Ptuj” – известен словенски производител на продукти от пилешко месо. По това време Примож взима решението да продаде ресторанта си, за да отделя повече време на кулинарията и дърводелството.

Натрупвайки опит в телевизията, Примож избистря идеята си за собствено кулинарно предаване, с което да представи истинската красота на Словения чрез готварското изкуство. Примож заснема пилотен епизод на предаването “Z vrta na mizo” /“От градината на масата“/ и го продава на телевизия RTV.

В момента Примож има собствено кулинарно студио и дърводелска работилница. Когато не готви или не пише в кулинарния си блог, Примож изработва масивни мебели от дърво.