Надия Хюсеин

Надия Хюсеин

 

Надия Хюсеин, родена на 25 декември 1984 г., е английска готвачка, телевизионна водеща и автор. Тя става известна след като печели шестото издание на кулинарното състезание "The Great British Bake Off" през 2015 г.

Надия е второ поколение британка от бангладешки произход и е израснала в Лутън, Бедфордшир. Тя има три сестри и двама братя. Баща и е бил готвач и е притежавал индийски ресторант.

Надия придобива основни кулинарни умения в училище и продължава да ги развива като чете кулинарни книги, и гледа видеа в YouTube.

Надия започва да носи хиджаб на 14-годишна възраст, най-вече за да прикрие лошо подстриганата от баща си коса. Като тийнеджърка Надия е диагностицирана с паническо разстройство.

През 2015 г., когато участва в телевизионното кулинарно шоу "The Great British Bake Off " Надия е "майка на пълно работно време" на три деца и едновременно с това учи в университет. Тя печели наградата от шоуто след като във финалния кръг приготвя 16 кифлички с глазура за 3 часа, милфьой с малинов крем за 2 часа и многопластова торта за 4 часа. Надия става любимка на зрителите от самото начало на състезанието и победата и помага за разчупването на стереотипите относно мюсюлманската общност и допринася за приемането на културното многообразие.

През 2016 г. Надия подписва договор с телевизионния канал BBC и участва в различни телевизионни предавания. Първото и собствено кулинарно предаване се казва "The Chronicles of Nadiya " („Хрониките на Надия“), в което тя пътува до Бангладеш, за да проследи корените на кулинарните традиции в семейството и. През 2018 г. в ефир излиза и второто предаване на Надия „Любимите семейни рецепти на Надия“ ("Nadiya's Family Favourites"). "Nadiya Bakes" е третото предаване на Надия, излъчвано за първи път през 2020 г.

Надия е и автор на книги. Дебютната и кулинарна книга "Nadiya's Kitchen" представя любими рецепти на приятелите и семейството и.

Тя също е автор на детска книга с разкази и рецепти "Bake Me A Story". През 2019 г. излиза и автобиографията и "Finding My Voice", включваща авторски рецепти и поезия.

По покана на Бъкингкамския дворец, Надия приготвя торта за 90-тия рожден ден на кралица Елизабет II, а именно портокалова торта с два вида портокалов крем.

Надия се омъжва на 20-годишна възраст в предварително уреден брак. Двамата със съпруга и Абдал Хюсеин се женят отново през 2018 г. Семейството живее с трите си деца в Милтън Кийнс, близо до Лондон.