Това е пролетна яхния от артишок, домати и аспержи. Тя се поднася с варени пъдпъдъчи яйца и хрупкав пресен хляб.

Продукти

  • 300 г зелени аспержи
  • 4 филенца аншоа
  • ½ лимон
  • ½ малка глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 6 малки артишока
  • ½ връзка див лук
  • пресни листа босилек и мента
  • 2 с.л. зехтин
  • 125 мл зеленчуков бульон
  • 30 мл бяло вино
  • сол и черен пипер
  • 100 г чери домати
  • 8 варени пъдпъдъчи яйца

Начин на приготвяне:

  • 1. Отрежете листата на артишока и почистете добре краищата с дръжките. Поставете ги в купа с вода и лимонов сок, за да не почернеят.
  • 2. Загрейте зехтин в дълбок тиган и запържете артишоците в него. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън и гответе до омекването им. Добавете бялото вино и изчакайте минута алкохолът да се изпари. Добавете лимоновия сок и гответе още 2-3 минути. След това добавете бульона и оставете сместа да къкри 10 минути. Добавете нарязаните филенца аншоа и овкусете обилно с черен пипер.
  • 3. Добавете предварително бланшираните и разрязани наполовина аспержи, както и разрязаните на половина доматчета. Разтръскайте тигана.
  • 4. Накрая добавете предварително сварените и обелени пъдпъдъчи яйца (може да използвате също пържени патешки или кокоши яйца) и поръсете с накъсани листа босилек и мента, и с малко зехтин.
  • 5. Поднесете това лятно ястие с препечен хляб.

Свързани рецепти

Виж всички