Аспержи, домати и артишок
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Това е пролетна яхния от артишок, домати и аспержи. Тя се поднася с варени пъдпъдъчи яйца и хрупкав пресен хляб.
Продукти
- 300 г зелени аспержи
- 4 филенца аншоа
- ½ лимон
- ½ малка глава лук
- 1 скилидка чесън
- 6 малки артишока
- ½ връзка див лук
- пресни листа босилек и мента
- 2 с.л. зехтин
- 125 мл зеленчуков бульон
- 30 мл бяло вино
- сол и черен пипер
- 100 г чери домати
- 8 варени пъдпъдъчи яйца
Начин на приготвяне:
- 1. Отрежете листата на артишока и почистете добре краищата с дръжките. Поставете ги в купа с вода и лимонов сок, за да не почернеят.
- 2. Загрейте зехтин в дълбок тиган и запържете артишоците в него. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън и гответе до омекването им. Добавете бялото вино и изчакайте минута алкохолът да се изпари. Добавете лимоновия сок и гответе още 2-3 минути. След това добавете бульона и оставете сместа да къкри 10 минути. Добавете нарязаните филенца аншоа и овкусете обилно с черен пипер.
- 3. Добавете предварително бланшираните и разрязани наполовина аспержи, както и разрязаните на половина доматчета. Разтръскайте тигана.
- 4. Накрая добавете предварително сварените и обелени пъдпъдъчи яйца (може да използвате също пържени патешки или кокоши яйца) и поръсете с накъсани листа босилек и мента, и с малко зехтин.
- 5. Поднесете това лятно ястие с препечен хляб.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца
Рецепти Примож Долничар
Смес от сушени зеленчуци