Бамя с кускус
Рецепта от: Стоян и Лора
Това е рецепта за леко вегетарианско ястие - задушена бамя, поднесена върху арабски кускус и гарнирана с кубчета сирене.
Продукти
- 500 г бамя (може и замразена)
- 2 с.л. червен винен оцет
- 100 мл зехтин
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1 малка глава резене
- 600 г домати на кубчета от консерва
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 ч.л. захар
- 1 лимон (малък)
- 150 г кускус без варене
- 300 мл зеленчуков бульон
- 100–150 г краве сирене
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете бамята в малко студена вода, разбъркана с оцет. Оставете я така половин–един час.
- 2. Нарежете на ситно лука, чесъна и резенето. Накълцайте магданоза.
- 3. Загрейте половината от зехтина и запържете на умерен огън лука, чесъна и резенето.
- 4. Щом започнат да се карамелизират, добавете доматите. Разбъркайте и сложете обеления и нарязан на кубчета лимон и магданоза. Гответе на слаб огън под капак 10 минути.
- 5. Овкусете със сол и захар.
- 6. Прибавете отцедената бамя и гответе около 15 минути на слаб огън под капак.
- 7. Загрейте бульона и залейте кускуса. Овкусете със сол. Налейте останалия зехтин и покрийте. Оставете да набъбне.
- 8. Сервирайте бамята с кускуса и кубчета сирене.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Ейнсли Хариът
Пълнени патладжани със сирене и орехи
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Аспержи, домати и артишок