Това е рецепта за леко вегетарианско ястие - задушена бамя, поднесена върху арабски кускус и гарнирана с кубчета сирене.

Продукти

  • 500 г бамя (може и замразена)
  • 2 с.л. червен винен оцет
  • 100 мл зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 малка глава резене
  • 600 г домати на кубчета от консерва
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1 лимон (малък)
  • 150 г кускус без варене
  • 300 мл зеленчуков бульон
  • 100–150 г краве сирене
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Накиснете бамята в малко студена вода, разбъркана с оцет. Оставете я така половин–един час.
  • 2. Нарежете на ситно лука, чесъна и резенето. Накълцайте магданоза.
  • 3. Загрейте половината от зехтина и запържете на умерен огън лука, чесъна и резенето.
  • 4. Щом започнат да се карамелизират, добавете доматите. Разбъркайте и сложете обеления и нарязан на кубчета лимон и магданоза. Гответе на слаб огън под капак 10 минути.
  • 5. Овкусете със сол и захар.
  • 6. Прибавете отцедената бамя и гответе около 15 минути на слаб огън под капак.
  • 7. Загрейте бульона и залейте кускуса. Овкусете със сол. Налейте останалия зехтин и покрийте. Оставете да набъбне.
  • 8. Сервирайте бамята с кускуса и кубчета сирене.

Свързани рецепти

Виж всички