Това е рецепта за известните патладжани по бонифисиански от остров Корсика. Идеално леко лятно ястие, гарнирано със салата. Но с добавен доматен сос се превръщат в основно ястие.

Продукти

  • 4 патладжана
  • 200 мл прясно мляко
  • 150 г хляб на 1 ден
  • 200 г пармезан
  • 1 скилидка чесън
  • 1 яйце
  • щипка едър лют червен пипер
  • 50 г орехи
  • 8 листа босилек
  • 1 ч.л. сушени провансалски подправки (риган, мащерка, салвия)
  • ½ лимон, настъргана кора
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Изрежете кората на хляба и го нарежете на кубчета. Сложете ги в купа и ги залейте с прясното мляко. Оставете настрани за 10 минути.
  • 2. Поставете целите патладжани (с дръжките) в тенджера с вряща вода и ги варете 10 минути. Извадете ги и ги оставете да изстинат. След това ги разрежете по дължина и с помощта на лъжичка издълбайте вътрешността им. Празните половинки патладжан поставете обърнати с вътрешността надолу върху кухненска хартия, за да се отцедят. Поръсете патладжаните със зехтин, сол и щипка провансалски подправки.
  • 3. Нарежете месото на патладжаните и го сложете в купа. Добавете накиснатия хляб, като го изтискате хубаво предварително, настъргания пармезан (в оригиналната корсиканска рецепта се използва сирене Брочио), фино настърганите скилидки чесън и лимонова кора, предварително разбитото яйце, лютия червен пипер, нарязаните на едро орехи и листата босилек. Овкусете с провансалски подправки, сол и черен пипер. Омесете пълнежа много добре.
  • 4. След като патладжаните са се отцедили добре, поръсете ги със зехтин, сол и щипка провансалски подправки. След това разпределете плънката като напълните патладжаните.
  • 5. Загрейте зехтина в тиган и поставете патладжаните с плънката надолу. Пържете 5-6 минути и обърнете. Пържете още 4-5 минути. Гответе патладжаните на порции.
  • Може да изпечете патладжаните и във фурна, като ги подредите в тава с плънката нагоре и печете 30 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор).

Свързани рецепти

Виж всички