Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепта от: Стоян и Лора
Тези вегетариански кюфтета са чудесно основно ястие за пролетта. Спанакът само се попарва и се смесва с нарязани сварени картофи, чесън, подправки, брашно и яйце. Могат да се приготвят в еърфрайър или във фурна. Поднасят се с млечен сос.
Продукти
- 1 кг почистен и измит спанак
- 2 сварени картофа (300 г)
- 1 яйце
- 20 г пресен джинджидил (1 ч.л. настърган)
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. брашно
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. кориандър
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 2 с.л. зехтин + за намазване
- сол и черен пипер на вкус
- За соса:
- 300 г гъсто кисело мляко
- 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Полейте спанака с вряща вода и веднага го сложете в купа с леденостудена вода, след това хубаво го отцедете и накълцайте.
- 2. Настържете предварително сварените и охладени картофи. Направете чесъна на паста с малко сол. Обелете и настържете джинджифила.
- 3. Прибавете чесъна, картофите и джинджифила в купата със спанака и разбъркайте. Чукнете яйцето, налейте зехтина, овкусете със сол и пипер и отново разбъркайте.
- 4. В купа смесете брашното, кимиона, кориандъра, индийското орехче и прибавете в сместа. Разбъркайте добре.
- 5. Оформете малки кюфтета, намажете със зехтин и сгответе в еърфрайър на две нива за 12 минути на 200 градуса или във фурна на 210 градуса за 15 минути.
- 6. За соса стрийте чесъна на паста с малко сол. Настържете кората от лимона и я смесете с киселото мляко. Прибавете чесъна, малко лимонов сок и разбъркайте. Поднесете кюфтенцата със соса.
- Съвет:
- Може да замразите оформените кюфтенца и след това, когато решите да ги готвите, да ги извадите и директно да ги сготвите в мултикъкура.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Аспержи, домати и артишок