Рецепта за постен зеленчуков гювеч със заливка от яйца и кисело мляко.

Продукти

  • 4 зелени чушки
  • 1 червена чушка
  • 2 големи картофа
  • 4 моркова
  • 2 тиквички
  • 2 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 консерва пасирани домати (400 г)
  • 80 мл зехтин
  • 1 връзка магданоз
  • 1/2 връзка копър
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • За заливката:
  • 300 г кисело мляко
  • 3 яйца
  • 1–2 с.л. брашно
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете и нарежете на едри кубчета картофите, чушките, морковите и тиквичките.
  • 2. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в около 50 мл загрят зехтин. Когато станат златисти, налейте останалия зехтин и добавете всички зеленчуци без картофите. Запържете, докато се карамелизират добре.
  • 3. Щом се запържат, прибавете картофите, червения пипер, чубрицата, разбъркайте и сипете доматите.
  • 4. Добавете ситно нарязаните магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер.
  • 5. Прехвърлете зеленчуците в тава и залейте с около 200 мл вода. Печете гювеча в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути.
  • 6. За заливката угасете содата в киселото мляко. В купа разбийте яйцата с щипка сол. Добавете киселото мляко със содата и брашното и хубаво разбъркайте.
  • 7. Залейте зеленчуците със заливката и запечете до златисто.

Свързани рецепти

Виж всички