Зеленчуков гювеч
Рецепта от: Стоян и Лора
Рецепта за постен зеленчуков гювеч със заливка от яйца и кисело мляко.
Продукти
- 4 зелени чушки
- 1 червена чушка
- 2 големи картофа
- 4 моркова
- 2 тиквички
- 2 глави лук
- 3 скилидки чесън
- 1 консерва пасирани домати (400 г)
- 80 мл зехтин
- 1 връзка магданоз
- 1/2 връзка копър
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- сол и черен пипер на вкус
- За заливката:
- 300 г кисело мляко
- 3 яйца
- 1–2 с.л. брашно
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
- 1. Почистете и нарежете на едри кубчета картофите, чушките, морковите и тиквичките.
- 2. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в около 50 мл загрят зехтин. Когато станат златисти, налейте останалия зехтин и добавете всички зеленчуци без картофите. Запържете, докато се карамелизират добре.
- 3. Щом се запържат, прибавете картофите, червения пипер, чубрицата, разбъркайте и сипете доматите.
- 4. Добавете ситно нарязаните магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер.
- 5. Прехвърлете зеленчуците в тава и залейте с около 200 мл вода. Печете гювеча в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути.
- 6. За заливката угасете содата в киселото мляко. В купа разбийте яйцата с щипка сол. Добавете киселото мляко със содата и брашното и хубаво разбъркайте.
- 7. Залейте зеленчуците със заливката и запечете до златисто.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Аспержи, домати и артишок