Мишел Ру Джуниър

Мишел Ру Джуниър

Мишел Ру Джуниър е роден през 1960 г. в Пембъри, Кент, Англия, където баща му Албърт Ру работи по това време като частен готвач. Най-ранните му спомени за храна са уханията от голямата кухня - на сладкиши, карамелизирана захар и яхнии, които приготвят майка му и баща му, докато той си играе под масата.
След като взима решение да последва пътя на баща си, той напуска училище на 16-годишна възраст, за да отиде на стаж при майстор-сладкар Hellegouarche в Париж от 1976 до 1979 г. След това работи в ресторант на Ален Шапел, готвач, на който се възхищава, близо до Лион. Мишел отбива военната си служба в кухнята на Елисейския дворец по време на президентството на Жискар д’Естен и Франсоа Митеран. Работи известно време в два известни деликатесни магазина в Париж и в ресторант „Gavvers“ в Лондон.
След кратък престой в хотел „Мандарин“ в Хонг Конг, Мишел се връща в Лондон, където работи в „La Tante Claire“ преди да се присъедини към семейния бизнес. През 1991 г. Мишел Ру поема управлението на ресторант „Le Gavroche“, като постепенно, през годините, променя стила на готвене – класическа френска кухня с лека, модерна нотка.

Мишел Ру отваря последователно два нови ресторанта през 2010 г. - „Roux“ на пл. „Парламент“ и „Roux at The Landau“ в луксозният лондонски хотел „The Landau“.

Мишел Ру е водещ и съдия в популярното телевизионно шоу „MasterChef: The Professionals“. Той е бил водещ и на три сезона на шоуто „Great British Food Revival“. През 2013 г. Мишел е водещ на телевизионното предаване „Храна и напитки“ заедно с експертът по напитки Кейт Гудман. През 2017 г. започва излъчването и на предаването "Скрити ресторанти с Мишел Ру".

Мишел също така води курс в кулинарното училище „Cactus Kitchens“ заедно с Аманда Рос, продуцент на кулинарното предаване „Saturday Kitchen“.„Cactus Kitchens“ предоставя възможност на хората да се научат да готвят от известен английски готвач.

Мишел е запален атлет и през 2013 г. пробягва 19-тия си маратон с благотворителна цел.