Шейн Делия
Шейн Делия е един от най-известните и интересни готвачи в Мелбърн, Австралия. Той започва професионалния си път в кухнята на „Le Restaurant“ в хотел „Софител“. На 21-годишна възраст той става су-шеф в ресторант „Eleonore’s“ в хотел "Шато Йеринг", намиращ се в долината Яра, а през 2003 г. е повишен до главен готвач.
През 2008 г. Шейн отваря многократно награждавания си ресторант „Маха“ (кръстен на жена му, родом от Египет), в който представя средиземноморска и близкоизточна кухня. В сътрудничество с Джордж Каломбарис той отваря втория си ресторант в Кю, щата Виктория и го кръщава на патрона на родното село на своите родители в Малта – „Света Екатерина“. По настоящем Шейн вече не участва в собствеността на този ресторант.
През годините Шейн има чести телевизионни изяви, в предавания като “Ready Steady Cook”, “The Circle” и „Мастършеф – Австралия“. Между 2013 и 2015 г. Шейн заснема три сезона на кулинарното си предаване ‘’Shane Delia's Spice Journey” („Пикантното пътуване на Шейн Делия“), в първия епизод на което представя Малта. Първата му кулинарна книга “Maha, Middle Eastern Home Cooking” излиза през 2011 г. В нея той също представя рецепти от Малта.
Шейн е женен за Маха, с която имат две деца. Една от татуировките на Шейн представлява Окото на Назар, което предпазва от „зли очи“. Шейн разказва, че е помолил татуиста да съчетае характерните черти на малтийското и египетското изображение на този символ с думите: „Винаги трябва някой да ти пази гърба“.
Рецепти Рецепти Мантъ
1. За пълнежа сипете в купа телешката кайма и към нея добавете нарязания на много ситно лук, както и всички подправки. Омесете много добре с ръце. 2. За тестото в голяма купа сипете брашното и солта...
Рецепти Нахут с куркума, домати и сос зуг
1. Накиснете нахута в студена вода за 1 нощ. След това го прецедете и го поставете в тенджера със студена вода. Щом водата заври, добавете обелената глава лук, разрязана на четири, обелените и смачкан...
Рецепти Пушен хумус с гъби и бадеми
1. Накиснете нахута в студена вода за 1 нощ. Прецедете го и го сложете в голяма тенджера заедно с обелени и нарязани на едро глава лук и морков. Добавете и 2 обелени скилидки чесън. Залейте с вода и о...