Шейн Делия

Шейн Делия

Биография

Шейн Делия е един от най-известните и интересни готвачи в Мелбърн, Австралия. Той започва професионалния си път в кухнята на „Le Restaurant“ в хотел „Софител“. На 21-годишна възраст той става су-шеф в ресторант „Eleonore’s“ в хотел "Шато Йеринг", намиращ се в долината Яра, а през 2003 г. е повишен до главен готвач.

През 2008 г. Шейн отваря многократно награждавания си ресторант „Маха“ (кръстен на жена му, родом от Египет), в който представя средиземноморска и близкоизточна кухня. В сътрудничество с Джордж Каломбарис той отваря втория си ресторант в Кю, щата Виктория и го кръщава на патрона на родното село на своите родители в Малта – „Света Екатерина“. По настоящем Шейн вече не участва в собствеността на този ресторант.

През годините Шейн има чести телевизионни изяви, в предавания като “Ready Steady Cook”, “The Circle” и „Мастършеф – Австралия“. Между 2013 и 2015 г. Шейн заснема три сезона на кулинарното си предаване ‘’Shane Delia's Spice Journey” („Пикантното пътуване на Шейн Делия“), в първия епизод на което представя Малта. Първата му кулинарна книга “Maha, Middle Eastern Home Cooking”  излиза през 2011 г. В нея той също представя рецепти от Малта.

Шейн е женен за Маха, с която имат две деца. Една от татуировките на Шейн представлява Окото на Назар, което предпазва от „зли очи“. Шейн разказва, че е помолил татуиста да съчетае характерните черти на малтийското и египетското изображение на този символ с думите: „Винаги трябва някой да ти пази гърба“.

Рецепти