Ризото с печени на скара гъби

1. Накиснете сухите манатарки в малко горещ бульон за 10-15 минути.
2. Нарежете на ситно лука и селърито и ги запържете в зехтин на бавен огън, за около 10 минути. Добавете ориза и усилете огъня. Непрекъснато бъркайте ориза докато той се запържи. Добавете виното и бъркайте докато то се поеме от ориза. Изцедете накиснатите гъби, като запазите течността. Прецедете я и я добавете към ориза. Гъбите нарежете на ситно и ги добавете и тях. Овкусете със сол.
3. Намалете огъня и започнете да добавяте топъл бульон малко по малко с черпак и бъркайте докато той се поеме напълно от ориза. Това ще отнеме около 30 минути. Опитвайте ориза - зърната трябва да са сварени, но да се усеща твърдата им структура отвътре.
4. Щом оризът се свари, дръпнете тенджерата от огъня и пуснете бучка масло и шепа настърган пармезан. Разбъркайте и захлупете поне за 3 минути.
5. Изпечете различни видове диви гъби, без печурки, на грил-тиган от двете страни. Прехвърлете ги в купичка. Нарежете на ситно пресните подправки и ги добавете. Подправете със сол и пипер, сока на половин лимон и зехтин. Разбъркайте.
6. Сервирайте топлото ризото, а върху него сложете от печените диви гъби. Поръсете с пармезан и зехтин.

Продукти

  • 400 г ориз арборио
  • 1 глава лук
  • 2 стръка селъри
  • 1 шепа сушени манатарки
  • 1.5 л горещ пилешки бульон
  • 150 мл бяло вино
  • 25 г масло
  • 2 пълни шепи настърган пармезан
  • пресни билки - естрагон
  • мащерка и др.
  • 4 пълни шепи диви гъби - пачи крак
  • кладница и др.
  • сол и черен пипер
  • 1 лимон
  • сок

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички