Доматен сос и тесто за пица
Рецепта от: Джейми Оливър
1. На кухненския плот изсипете двата вида брашно. Направете кладенче и изсипете всички продукти в него. Омесете гладко и еластично тесто. Сложете го в купа, като поръсите с брашно под и върху него, и го покрийте с мокра кърпа. Оставете тестото да втаса в рамките на 1 час.
2. За доматения сос нарежете на ситно чесъна и го запържете в тиган със зехтина. Добавете листата босилек и доматите. Намачкайте ги с помощта на лъжица и добавете сол и черен пипер. Оставете ги да покъкрят 2-3 минути след като заврят. Дръпнете тигана от котлона и прецедете соса през рядка цедка, като намачквате с опакото на лъжица едрите съставки, за да се прецедат и те. Остатъкът в ситото изхвърлете. След това върнете соса в тигана и го оставете да къкри 5 минути.
3. Тестото ще ви стигне за 6-8 средни пици. Разточете тестото с дебелина 0.5 см около 15 минути преди да ги правите.
Продукти
- За тестото:
- 800 г пшенично брашно
- 2 пакетчета суха мая
- 1 с.л. сол
- 650 мл хладка вода
- 200 г пшеничен грис
- 1 с.л. светлокафява захар
- 4 с.л. зехтин
- За доматения сос:
- сол и черен пипер
- 3 консерви цели домати
- 4 скилидки чесън
- 1 връзка пресен босилек
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне
Рецепти Джейми Оливър
Печено цвекло с телешки пържоли