Доматен сос и тесто за пица

1. На кухненския плот изсипете двата вида брашно. Направете кладенче и изсипете всички продукти в него. Омесете гладко и еластично тесто. Сложете го в купа, като поръсите с брашно под и върху него, и го покрийте с мокра кърпа. Оставете тестото да втаса в рамките на 1 час.
2. За доматения сос нарежете на ситно чесъна и го запържете в тиган със зехтина. Добавете листата босилек и доматите. Намачкайте ги с помощта на лъжица и добавете сол и черен пипер. Оставете ги да покъкрят 2-3 минути след като заврят. Дръпнете тигана от котлона и прецедете соса през рядка цедка, като намачквате с опакото на лъжица едрите съставки, за да се прецедат и те. Остатъкът в ситото изхвърлете. След това върнете соса в тигана и го оставете да къкри 5 минути.
3. Тестото ще ви стигне за 6-8 средни пици. Разточете тестото с дебелина 0.5 см около 15 минути преди да ги правите.

Продукти

  • За тестото:
  • 800 г пшенично брашно
  • 2 пакетчета суха мая
  • 1 с.л. сол
  • 650 мл хладка вода
  • 200 г пшеничен грис
  • 1 с.л. светлокафява захар
  • 4 с.л. зехтин
  • За доматения сос:
  • сол и черен пипер
  • 3 консерви цели домати
  • 4 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен босилек

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички