Сладка пица с ягоди и маскарпоне
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Пица, но сладка - възможно е! Тестото е като всяко тесто за пица, кремът е от маскарпоне, захар, яйца и ягоди. След като пицата се изпече, се гарнира с крутони от шоколадов кекс и сметанов сос.
Продукти
- За тестото:
- 500 г брашно
- 300 мл хладка вода
- 7 г суха мая
- 1 с.л. захар
- 15 мл зехтин
- 12 г сол
- За гарниране:
- 1 шушулка ванилия
- 100 г захар
- 325 г маскарпоне
- 2 яйца 100 г брашно
- 500 г ягоди
- прясно смлян черен пипер
- За кротоните:
- 100 г шоколадов кекс
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. канела
- За соса:
- 150 г заквасена сметана
- 2 с.л. пудра захар
- 0.5 шушулка ванилия
- Допълнително:
- 1 връзка мента
- 1 портокал, настъргана кора
- 1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Направете кладенче в него и сипете водата, захарта, зехтина и маята. Постепенно омесете гладко и еластично тесто. Поставете топката тесто в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото да втаса 30 минути на топло.
- 2. В купа разбъркайте маскарпонето с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и захарта. Добавете яйцата и разбъркайте. След това добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Почистете ягодите и ги разрежете на половинки.
- 3. Разточете тестото върху набрашнен плот, на голяма кора. Поставете тестото в плоска тава, постлана с хартия за печене. Разнесете равномерно пълнежа от маскарпоне върху тестото. Разпръснете половинките ягоди. Печете пицата в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
- 4. Нарежете кекса на филийки, а след това на кубчета. Разтопете маслото в тиган и добавете кубчетата кекс. Добавете захарта и канелата. Запържете кротоните за 5 минути, като разбърквате.
- 5. В купичка смесете сметаната с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и пудрата захар, до хомогенност.
- 6. Нарежете на ситно листата мента и ги смесете със захарта и фино настърганата кора на портокала.
- 7. Гарнирайте изпечената пица с шоколадови кротони, сметанов сос и поръсете със сместа от мента, портокалова кора и захар. Най-отгоре поръсете половинки ягоди.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Силвия Колока
Сицилианска пица
Рецепти Лиса Фокнър
Пица във френски стил - 2 вида
Рецепти Рудолф ван Веен
Фламкухен
Рецепти Рудолф ван Веен
Сладка пица с плодове
Рецепти Донал Скиан
Пикантна корейска пица
Рецепти Къртис Стоун
Пица със спек и рукола
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка