Сладка пица с ягоди и маскарпоне

Сладка пица с ягоди и маскарпоне

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Направете кладенче в него и сипете водата, захарта, зехтина и маята. Постепенно омесете гладко и еластично тесто. Поставете топката тесто в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото да втаса 30 минути на топло.
2. В купа разбъркайте маскарпонето с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и захарта. Добавете яйцата и разбъркайте. След това добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Почистете ягодите и ги разрежете на половинки.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот, на голяма кора. Поставете тестото в плоска тава, постлана с хартия за печене. Разнесете равномерно пълнежа от маскарпоне върху тестото. Разпръснете половинките ягоди. Печете пицата в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
4. Нарежете кекса на филийки, а след това на кубчета. Разтопете маслото в тиган и добавете кубчетата кекс. Добавете захарта и канелата. Запържете кротоните за 5 минути, като разбърквате.
5. В купичка смесете сметаната с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и пудрата захар, до хомогенност.
6. Нарежете на ситно листата мента и ги смесете със захарта и фино настърганата кора на портокала.
7. Гарнирайте изпечената пица с шоколадови кротони, сметанов сос и поръсете със сместа от мента, портокалова кора и захар. Най-отгоре поръсете половинки ягоди.

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 300 мл хладка вода
  • 7 г суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 15 мл зехтин
  • 12 г сол

За гарниране:

  • 1 шушулка ванилия
  • 100 г захар
  • 325 г маскарпоне
  • 2 яйца
  • 100 г брашно
  • 500 г ягоди
  • прясно смлян черен пипер

За кротоните:

  • 100 г шоколадов кекс
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. канела

За соса:

  • 150 г заквасена сметана
  • 2 с.л. пудра захар
  • 0.5 шушулка ванилия

Допълнително:

  • 1 връзка мента
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 1 с.л. захар

Свързани рецепти