Пица във френски стил - 2 вида
Рецепта от: Лиса Фокнър
Омесете тесто за пица и направете два вида пица във френски стил - Тарт фламбе и Писаладиер. За топингите ще ви трябват много лук шалот, бекон, филенца аншоа и заквасена сметана.
Продукти
- За тестото:
- 500 г брашно
- 300 мл вода
- 1 пакетче суха мая
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 100 мл зехтин
- За писаладиер:
- 60 г масло
- 1 кг лук
- черни маслини (без костилки)
- 2 с.л. червен винен оцет
- 50 г филенца аншоа
- 1 с.л. прясна мащерка
- зехтин
- сол и черен пипер
- За тарт фламбе̒:
- 230 г пушен бекон
- 4 глави лук шалот
- черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото смесете в голяма купа брашното, маята и захарта. Разбъркайте. В кана сипете водата и добавете солта и зехтина. Добавете течните съставки на струйка, при непрекъснато разбъркване – с помощта на миксер или на ръка. Щом се оформи тесто, го сложете в намазнена купа и го покрийте. Оставете на топло за 30-60 минути, докато удвои обема си.
- 2. За плънката на писаладиера нарежете на тънки полумесеци лука и го запържете на умерен огън в маслото за 2 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавете оцета, разбъркайте и гответе на слаб огън 35-40 минути, докато лукът напълно омекне и се карамелизира. От време на време обирайте всичко от дъното на тигана. Накрая овкусете със сол и черен пипер и добавете листенцата мащерка, разбъркайте и пресипете в чиния. Оставете да изстине.
- 3. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете с натиск за 5 минути. След това го разтегнете в правоъгълна форма с ръце и го прехвърлете в предварително намазана с масло голяма правоъгълна тава.
- 4. Върху едната половина на тестото разстелете карамелизирания лук на равномерен слой, като оставяте малко по краищата свободно тесто. Подредете филенцата аншоа и маслините, както искате. Поръсете с малко зехтин.
- 5. Другата половина на тестото намажете със заквасена сметана. Върху нея разпръснете нарязания на тънки кръгчета шалот, като първо го смачкате с ръце. Върху него накъсайте слайсовете бекон. Поръсете с прясно смлян черен пипер.
- 6. Печете пицата в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 20-25 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Силвия Колока
Сицилианска пица
Рецепти Рудолф ван Веен
Сладка пица с ягоди и маскарпоне
Рецепти Рудолф ван Веен
Фламкухен
Рецепти Рудолф ван Веен
Сладка пица с плодове
Рецепти Донал Скиан
Пикантна корейска пица
Рецепти Къртис Стоун
Пица със спек и рукола
Рецепти Лиса Фокнър
Царевични палачинки в стил Сидни
Рецепти Лиса Фокнър
Шоколадов тарт със сол
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри