Омесете тесто за пица и направете два вида пица във френски стил - Тарт фламбе и Писаладиер. За топингите ще ви трябват много лук шалот, бекон, филенца аншоа и заквасена сметана.

Продукти

  • За тестото:
  • 500 г брашно
  • 300 мл вода
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 100 мл зехтин
  • За писаладиер:
  • 60 г масло
  • 1 кг лук
  • черни маслини (без костилки)
  • 2 с.л. червен винен оцет
  • 50 г филенца аншоа
  • 1 с.л. прясна мащерка
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • За тарт фламбе̒:
  • 230 г пушен бекон
  • 4 глави лук шалот
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото смесете в голяма купа брашното, маята и захарта. Разбъркайте. В кана сипете водата и добавете солта и зехтина. Добавете течните съставки на струйка, при непрекъснато разбъркване – с помощта на миксер или на ръка. Щом се оформи тесто, го сложете в намазнена купа и го покрийте. Оставете на топло за 30-60 минути, докато удвои обема си.
  • 2. За плънката на писаладиера нарежете на тънки полумесеци лука и го запържете на умерен огън в маслото за 2 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавете оцета, разбъркайте и гответе на слаб огън 35-40 минути, докато лукът напълно омекне и се карамелизира. От време на време обирайте всичко от дъното на тигана. Накрая овкусете със сол и черен пипер и добавете листенцата мащерка, разбъркайте и пресипете в чиния. Оставете да изстине.
  • 3. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете с натиск за 5 минути. След това го разтегнете в правоъгълна форма с ръце и го прехвърлете в предварително намазана с масло голяма правоъгълна тава.
  • 4. Върху едната половина на тестото разстелете карамелизирания лук на равномерен слой, като оставяте малко по краищата свободно тесто. Подредете филенцата аншоа и маслините, както искате. Поръсете с малко зехтин.
  • 5. Другата половина на тестото намажете със заквасена сметана. Върху нея разпръснете нарязания на тънки кръгчета шалот, като първо го смачкате с ръце. Върху него накъсайте слайсовете бекон. Поръсете с прясно смлян черен пипер.
  • 6. Печете пицата в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 20-25 минути.

Свързани рецепти

Виж всички