Къртис Стоун

Къртис Стоун

Къртис Стоун е известен готвач, ресторантьор и кулинарен автор.

Той смята, че е научил всичко за храната и готвенето от майка си и баба си по бащина линия Мод.

Стоун е роден в Мелбърн, Австралия и започва кариерата си на готвач още 18-годишен в хотел „Савой“. Скоро след като завършва кулинарното си образование, той се отправя към Лондон, за да усъвършенства уменията си като помощник на легендарния шеф-готвач Марко Пиер Уайт в „Café Royal“ и „Mirabelle“ преди да стане главен готвач в ресторант „Quo Vadis“. През следващите няколко години Къртис има многобройни телевизионни изяви, като най-запомнящи се сред тях са в предаването „Take Home Chef” и трети сезон на кулинарното състезание “Top Chef Masters.”

През 2014 г. Стоун отваря първия си ресторант „Мод“ в Бевърли Хилс, Калифорния. Ресторантът залага на месечно меню, вдъхновено от един сезонен продукт и бързо печели възторжени отзиви и признания.  През 2019 г. „Мод“ печели една звезда „Мишлен“.

През 2016 г., заедно с брат си Люк, Стоун отваря втория си ресторант „Гуен“ (кръстен на баба му по майчина линия) в Холивуд. „Гуен“ е фокусиран върху месото и разполага със собствена месарница. Стоун е обявен за „Готвач на годината“ от престижния интернет сайт „Eater L.A.“. Стоун прави революция в подбора на служители за ресторантите си, като наема бивши затворници, наркомани и бездомни, за да даде втори шанс на тези хора.

Освен ресторанти, Стоун притежава и собствена агенция за събития и кетъринг „Curtis Stone Events“, предлагаща персонализиран подход за всеки прием. Високият стандарт на работа и изисканият подход на Къртис могат да бъдат разпознати и в ресторантите му „SHARE“ на круизните кораби на „Princess Cruises“, в които се предлага шестстепенно меню.

През 2017 г. Къртис е водещ на първия сезон на кулинарното състезание „Моята кухня е най-добрата“ в САЩ, а през 2019 г. дебютира като автор на кулинарно предаване с „Кулинарно приключение с Къртис Стоун“. Шестте епизода проследяват пътуванията на готвача до различни точки на света в търсене на регионални менюта за отличения със звезда „Мишлен“ ресторант „Мод“.

Стоун е най-продаваният кулинарен автор на „Ню Йорк Таймс“. Последната от шестте му книги се казва „Good Food, Good Life“. Къртис е и редовен сътрудник на няколко списания и телевизоинни предавания в САЩ и Австралия.

Стоун живее със семейството си в Лос Анджелис. Той е женен за актрисата Линдзи Прайс, с която имат двама сина.