Сицилианска пица

Автентична рецепта за сицилианска пица. След като втаса тестото се разтегля и върху него се нанася доматен сос. Последните няколко минути от печеното, се добавят рецени сирене Скаморца. Докато е още топла, пицата се гарнира с филенца аншоа.

Продукти

  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 глава лук
  • 400 г домати пасата
  • прясно смлян черен пипер
  • 1-2 с.л. сушен риган
  • 80 г сирене Скаморца
  • 50 г галета
  • 6-8 филенца аншоа
  • За тестото:
  • 2 ч.л. суха мая
  • 450 мл топла вода
  • 450 г брашно тип 00
  • 100 г брашно семолина
  • 3 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото сипете сухата мая и водата в малка купа. Разбъркайте и оставете за 2-3 минути, докато се образуват балончета. Сипете брашното в голяма купа, оформете кладенче и в него изсипете сместа с маята. Разбъркайте за 1-2 минути, след това добавете солта и доомесете тестото. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск в продължение на 5-7 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Оформете на топка и поставете в купата. Поръсете със зехтина и покрийте с кърпа. Оставете на топло за 2 часа.
  • 2. Извадете втасалото тесто от купата и го разтеглете с ръце в правоъгълна форма с размери 40х50 см. След това го сгънете, като прегънете едната половина на тестото до средата, след това другата и след това захлупите едната върху другата, като плик. Разтеглете тестото още веднъж и го поставете в дълбока керамична тава, предварително намазана с малко зехтин и поръсена със семолина. Поръсете тестото със зехтин и оставете да втасва 20-25 минути.
  • 3. Нарежете лука на тънки кръгчета или полукръгчета и го задушете в тиган с 2-3 с.л. зехтин. Поръсете с щипка сол и гответе до омекване. Добавете 50-100 мл вода, пасираните домати, няколко листа босилек и щипка сол. Гответе на умерен огън 15-20 минути, докато сосът се редуцира леко.
  • 4. С пръсти надупчете втасалото тесто. Изсипете доматения сос върху него. Поръсете с галета, сол, зехтин и сушен риган. Печете пицата в предварително загрята фурна на 220 градуса 20 минути.
  • 5. Подредете върху пицата нарязаната на тънки кръгчета скаморца и печете още 2-3 минути, докато сиренето се разтопи.
  • 6. Извадете пицата от фурната и гарнирайте с филенца аншоа. Поръсете със сушен риган и нарежете на тънки парчета.

Свързани рецепти

Виж всички