Пикантна корейска пица
Рецепта от: Донал Скиан
Това е рецепта за пица с вкусовете на популярното корейско ястие от говеждо месо - булгоги. Доматеният сос е пикантен благодарение на пастата гочуджанг. Пицата се гарнира освен с гъби и моцарела, но и с кимчи, люта чушка и пресен лук. Истинска пица по азиатски!
Продукти
- 250 г говежда или телешка кайма
- 3 с.л. соев сос
- 1 ч.л. сусамово олио
- 2 скилидки чесън
- 1 круша Наши
- 2 ч.л. сусам
- За тестото:
- 250 г брашно
- 7 г суха мая
- 1 ч.л. сол
- 175 мл леко топла вода
- 1 с.л. зехтин екстра върджин
- 3 с.л. семолина (пшеничен грис)
- За соса:
- 100 мл домати пасата
- 1 с.л. паста гочуджанг
- 2 ч.л. захар
- За гарниране:
- 180 г моцарела
- 120 г кафеви печурки
- 1 люта чушка
- ½ голяма червена чушка
- 60 г кимчи
- 2 стръка пресен лук
- сусамово олио
Начин на приготвяне:
- 1. В купа смесете каймата със соевия сос, сумавото олио, сусама и настърганите фино чесън и наши. Разбъркайте много добре.
- 2. За тестото в голяма купа смесете брашното със сухата мая и солта. Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете вода и зехтин. Разбъркайте внимателно продуктите в кладенчето, а след това ги смесете със сухите съставки. Щом се оформи хомогенна смес, извадете върху набрашнен плот и месете с натиск 6-8 минути, докато се получи гладко и еластично тесто. Оформете тестото на топка и го поставете в предварително намазнена купа. Покрийте с фолио или кърпа и оставете на топло, докато удвои бема си.
- 3. За соса в купа смесете пасираните домати с пастата гочуджанг и захарта. Разбъркайте добре.
- 4. Разделете тестото на 2 равни части и разточете всяка върху набрашнен плот, максимално тънко (диаметър 26 см). Разпределете соса върху тестото, след това гарнирайте с нарязани на филийки гъби, лентички чушка, кръгчета люта чушка и пресен лук. Разпределете и кимчито, както и каймата - на късчета. Поръсете пиците с настъргана моцарела. Прехвърлете върху поръсена обилно с грис плоскост.
- 5. Печете пиците една по една, върху предварително загрята плоча, на 220 градуса 12 минути.
- 6. Поръсете готовите пици с малко сусамово олио и пресен лук.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Силвия Колока
Сицилианска пица
Рецепти Лиса Фокнър
Пица във френски стил - 2 вида
Рецепти Рудолф ван Веен
Сладка пица с ягоди и маскарпоне
Рецепти Рудолф ван Веен
Фламкухен
Рецепти Рудолф ван Веен
Сладка пица с плодове
Рецепти Къртис Стоун
Пица със спек и рукола
Рецепти Донал Скиан
Пиле с домати и летни зеленчуци
Рецепти Донал Скиан
Зърнен микс с гъби
Рецепти Донал Скиан
Зеленчукова лазаня в един съд