Това е рецепта за пица с вкусовете на популярното корейско ястие от говеждо месо - булгоги. Доматеният сос е пикантен благодарение на пастата гочуджанг. Пицата се гарнира освен с гъби и моцарела, но и с кимчи, люта чушка и пресен лук. Истинска пица по азиатски!

Продукти

  • 250 г говежда или телешка кайма
  • 3 с.л. соев сос
  • 1 ч.л. сусамово олио
  • 2 скилидки чесън
  • 1 круша Наши
  • 2 ч.л. сусам
  • За тестото:
  • 250 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • 175 мл леко топла вода
  • 1 с.л. зехтин екстра върджин
  • 3 с.л. семолина (пшеничен грис)
  • За соса:
  • 100 мл домати пасата
  • 1 с.л. паста гочуджанг
  • 2 ч.л. захар
  • За гарниране:
  • 180 г моцарела
  • 120 г кафеви печурки
  • 1 люта чушка
  • ½ голяма червена чушка
  • 60 г кимчи
  • 2 стръка пресен лук
  • сусамово олио

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа смесете каймата със соевия сос, сумавото олио, сусама и настърганите фино чесън и наши. Разбъркайте много добре.
  • 2. За тестото в голяма купа смесете брашното със сухата мая и солта. Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете вода и зехтин. Разбъркайте внимателно продуктите в кладенчето, а след това ги смесете със сухите съставки. Щом се оформи хомогенна смес, извадете върху набрашнен плот и месете с натиск 6-8 минути, докато се получи гладко и еластично тесто. Оформете тестото на топка и го поставете в предварително намазнена купа. Покрийте с фолио или кърпа и оставете на топло, докато удвои бема си.
  • 3. За соса в купа смесете пасираните домати с пастата гочуджанг и захарта. Разбъркайте добре.
  • 4. Разделете тестото на 2 равни части и разточете всяка върху набрашнен плот, максимално тънко (диаметър 26 см). Разпределете соса върху тестото, след това гарнирайте с нарязани на филийки гъби, лентички чушка, кръгчета люта чушка и пресен лук. Разпределете и кимчито, както и каймата - на късчета. Поръсете пиците с настъргана моцарела. Прехвърлете върху поръсена обилно с грис плоскост.
  • 5. Печете пиците една по една, върху предварително загрята плоча, на 220 градуса 12 минути.
  • 6. Поръсете готовите пици с малко сусамово олио и пресен лук.

Свързани рецепти

Виж всички