Домашната пица наистина е неустоимо нещо. Пригответе сами тестото, гарнирайте с пресни съставки, изпечете в добре загрята фурна и консумирайте веднага.

Продукти

  • За тестото (6 топки х 140 г):
  • 1 1/3 топла вода (40-50⁰С)
  • 1 с.л. мед или сироп от агаве
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ½ ч.л. сол
  • 3 ¼ ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. суха мая
  • зехтин
  • За пиците:
  • 2 топки тесто
  • ¾ ч.ч. сос Маринара
  • 140 г моцарела
  • 1/3 ч.ч. настърган пармезан
  • ½ ч.л. едро смлян черен пипер
  • 2 ч.ч. рукола (непакетирана)
  • ½ ч.ч. листа босилек (непакетиран)
  • италиански салам – брезаола, прошуто, спек или колатело
  • 2 ч.л. зехтин екстра върджин
  • прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото смесете в голяма купа водата, 1 с.л. мед, 1 с.л. зехтин и сол. Разбъркайте и добавете брашното. Оформете кладенче в брашното и сипете в него сухата мая. Омесете тестото в хлебопекарна (програма 90 мин.). Извадете тестото върху силиконова подложка и леко го оформете на дебело руло. Разрежете на три равни части и ги поставете в намазана с мазнина тавичка. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса за 45 минути.
  • 2. Разделете всяка потка тесто на две. С набрашнени ръце разтеглете едната топка тесто, първо върху плота, след това във въздуха. Поставете в тавичка с незалепващо покритие и разстелете равномерно.
  • 3. Разнесете равномерно половината сос Маринара (приготвен предварително от ситно нарязан лук, домати и листа босилек и охладен). Върху него накъсайте моцарелата. Поръсете и с фино настърган пармезан. Печете пиците в предварително загрята фурна на 230 градуса 15 минути.
  • 4. Докато пицата е топла, поръсете с листа рукола и босилек, а върху тях разпределете нарязан на тънко салам или сушено месо по избор. Поръсете с тънка струйка зехтин и поръсете с малко черен пипер.

Свързани рецепти

Виж всички