Тази рецепта за канелони е подходяща за есента. Пълнежът на канелоните е от сушени гъби и два вида печурки. Канелоните се заливат с доматен сос и се пекат.

Продукти

  • 250 г канелони
  • За пълнежа:
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 връзка салвия
  • 1/4 връзка мащерка
  • 500 г кафеви печурки
  • 500 г печурки
  • 1/2 ч.ч. сушени манатарки
  • 1/2 ч.ч. бяло вино
  • За доматения сос:
  • 1/2 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 3 консерви х 400 г смлени домати
  • 1 ч.ч. листа босилек
  • сол и черен пипер
  • зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

  • 1. За пълнежа накиснете сушените манатарки в гореща вода и ги оставете за 10 минути настрана. Нарежете двата вида гъби на малки кубчета.
  • 2. Обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. Загрейте 2 с.л. зехтин в дълбок тиган и запържете лука и чесъна до омекване. Добавете двата вида печурки и усилете огъня. Добавете още малко зехтин и разбъркайте. Добавете нарязаните накиснати сушени манатарки заедно с течността, както и бялото вино. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе гъбите докато омекнат, а течността се изпари. Накъсайте листата салвия и добавете листенцата мащерка.
  • 3. За доматения сос загрейте 2 с.л. зехтин и запържете в него нарязаните на ситно лук и чесън. Щом лукът омекне, добавете доматите и овкусете със сол и черен пипер. Накъсайте листата босилек на едро. Гответе на умерен огън в продължение на 25-30 минути.
  • 4. Напълнете канелоните с пълнежа от гъби, като използвате пош.
  • 5. На дъното на тава сипете половината доматен сос. Подредете в него пълнениет канелони и залейте с останалия доматен сос. Покрийте тавата с лист алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути.
  • 6. Поднесете порция пълнени канелони с гъби, поръсени с листенца босилек или сирене по желание.

Свързани рецепти

Виж всички