Марк Мориарти

Марк Мориарти

 

Марк Мориарти е 29-годишен шеф-готвач от Дъблин, Ирландия.

Той започва да работи като готвач по време на лятната си ваканция, когато е на 15. След като завършва „Кулинарно изкуство“ в Технологичния ниститут в Дъблин, в продължение на две години той работи в ресторанта на Кевин Торнтън. През 2012 г. започва работа при Микаел Вилянен, в ресторант „The Greenhouse“. През 2019 г. ресторантът получава втората си звезда "Мишлен", а през май 2021 г. затваря врати.

През 2013 г. е избран за най-младия ирландски готвач на годината на „Юроток“. След като завършва курса през 2014 г., той основава "Culinary Counter" и заедно с шеф Кийран Суини отварят временни ресторанти из цяла Ирландия.

През 2015 г. Марк получава награда за млад готвач на годината на Великобритания и Ирландия "Сан Пелегрино". Представяйки страната си и напътстван от носителката на звезда „Мишлен“ шеф Клер Смит, Марк успява да спечели световната титла за млад готвач на "Сан Пелегрино", която получава на церемония в Милано. Шеф Мориарти отвоюва победата с емблематичното си ястие „Печена целина във ферментирало сено с печен ечемик и чай от целина и сено" пред уважавано жури, членове на което са Масимо Ботура, Грант Ашац, Яник Алено и Джоан Рока.

През 2016 г. Марк обикаля света с временния си ресторант, в който готви ирландска храна. Той готви в Милано, Мелбърн, Париж, Сингапур, Амалфи, Москва и др. Обиколката му завършва в Дъблин през октомври същата година, където той предава титлата.

През януари 2017 г. Марк се премества в Мелбърн, Австралия и работи заедно с Андрю Макконъл. През 2018 г. става част от екипа на компанията Diageo и отговаря за много известни брандове за алкохолни напитки като Johnnie Walker, Tanqueray and Ketel One Vodka.

През септември 2019 г., по най-гледания телевизионен канал в Ирландия, се излъчва дебютното кулинарно предаване на шеф Мориарти "Beyond the Menu". В предаването Марк предоставя на зрителите уникална възможност да надникнат в ресторантьорската индустрия в Ирландия.  Второто му предаване „Cook In“ е създадено в условията на пандемия от Covid-19, за да задоволи нарасналия апетит на зрителите за кулинарни знания и започва излъчването си през май 2020 г.

В момента шеф Мориарти работи по различни кулинарни проекти, сред които телевизионни предавания, консултация на брандове, временни ресторанти и др.