Букатини ала Путанеска
Рецепта от: Марк Мориарти
Сосът за тази паста е пълен с вкусове - чесън, филенца аншоа, маслини, каперси и сушени домати. Сварените букатини се разбъркват в соса и за финал се овкусяват с настъргана лимонова кора. Истинска италианска класика!
Продукти
- 140 г букатини
- 20 мл зехтин
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. едър лют червен пипер
- 2 с.л. мариновани сушени домати
- 2 с.л. концентрирано доматено пюре
- 200 г доматен сос
- 5 бр. филенца аншоа
- 2 с.л. каперси
- 2 с.л. черни маслини (без костилки)
- шепа магданоз
- ½ лимон, кора и сок
- морска сол
Начин на приготвяне:
- 1. Сварете букатините в голяма тенджера с вряща подсолена вода за 12 минути, според указанията на пакета.
- 2. За соса загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете в него нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Разбъркайте чрез разтръскване на тигана. Щом чесънът стане златист, добавете сушеното чили. Запържете за още 30 секунди.
- 3. Добавете доматеното пюре и запържете за минута. Добавете сушените домати, а след това и доматения сос (може да го замените с нарязани пресни домати). Нарежете филенцата аншоа и ги добавете в тигана заедно с каперсите. Разбъркайте добре и гответе 3 минути, докато сосът се сгъсти.
- 4. Прецедете пастата и запазете малко от водата от варенето. Добавете ги в тигана със соса. Добавете нарязаните маслини и магданоз. Настържете лимонова кора и добавете сока на ½ лимон. Поръсете със смлян черен пипер. Разбъркайте добре за не повече от минута.
- 5. Сервирайте топлата паста с доматен сос, поръсена с малко магданоз и тънка струйка зехтин.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Джейми Оливър
Папарделе с бавно задушен праз
Рецепти Джейми Оливър
Тиквички ала карбонара
Рецепти Джейми Оливър
Паста с броколи, салата с тиквички и прошуто с пъпеш
Рецепти Мери Бери
Спагети с тиквички и рачешко месо
Рецепти Марк Мориарти
Зелени фусили
Рецепти Рейчъл Ку
Ригатони с гъби
Рецепти Микела Киапа
Сос "Болонезе" с боб
Рецепти Микела Киапа
Паста с риба тон, рукола и лимон
Рецепти Примож Долничар
Равиоли с коприва и сос от див чесън