Сосът за тази паста е пълен с вкусове - чесън, филенца аншоа, маслини, каперси и сушени домати. Сварените букатини се разбъркват в соса и за финал се овкусяват с настъргана лимонова кора. Истинска италианска класика!

Продукти

  • 140 г букатини
  • 20 мл зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с.л. едър лют червен пипер
  • 2 с.л. мариновани сушени домати
  • 2 с.л. концентрирано доматено пюре
  • 200 г доматен сос
  • 5 бр. филенца аншоа
  • 2 с.л. каперси
  • 2 с.л. черни маслини (без костилки)
  • шепа магданоз
  • ½ лимон, кора и сок
  • морска сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Сварете букатините в голяма тенджера с вряща подсолена вода за 12 минути, според указанията на пакета.
  • 2. За соса загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете в него нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Разбъркайте чрез разтръскване на тигана. Щом чесънът стане златист, добавете сушеното чили. Запържете за още 30 секунди.
  • 3. Добавете доматеното пюре и запържете за минута. Добавете сушените домати, а след това и доматения сос (може да го замените с нарязани пресни домати). Нарежете филенцата аншоа и ги добавете в тигана заедно с каперсите. Разбъркайте добре и гответе 3 минути, докато сосът се сгъсти.
  • 4. Прецедете пастата и запазете малко от водата от варенето. Добавете ги в тигана със соса. Добавете нарязаните маслини и магданоз. Настържете лимонова кора и добавете сока на ½ лимон. Поръсете със смлян черен пипер. Разбъркайте добре за не повече от минута.
  • 5. Сервирайте топлата паста с доматен сос, поръсена с малко магданоз и тънка струйка зехтин.

Свързани рецепти

Виж всички