Мери Бери

Мери Бери

Мери Бери е родена на 24-ти март 1935 г. в град Бат, Англия.

На 13-годишна възраст се разболява от полиомиелит и прекарва три месеца в болница. Завършва гимназия, а след това „Домашна икономика“ в родния си град.

На 22-годишна възраст Мери Бери отива да учи в кулинарното училище „Льо Кордон бльо“ в Париж.

Почти веднага след завършването си, Мери Бери започва да се занимава с кулинарна журналистика, първо в списание „Housewife“, а след това в „Ideal Home“.
Скоро след това тя започва да пише кулинарни книги и да се появява на телевизионния екран. Оттогава досега Мери Бери е написала над 70 книги и продължава да се изявява по телевизията.

Освен че открива собствено кулинарно училище, заедно с дъщеря си Мери Бери създава и пуска на пазара собствен продукт - класически дресинг за салата (Mary Berry's Salad Dressing).

От 2010 г. до днес Мери Бери участва като съдия или водещ на популярни във Великобритания кулинарни състезания. През 2016 г. в ефир излиза собственото ѝ предаване „Ежедневни рецепти с Мери Бери“ (Mary Berry Everyday).

За приноса си към кулинарното изкуство през 2012 г. Мери Бери е удостоена с Орден на Британската империя. Тя има почетна степен от университета в Бат , а през 2014 г. печели национална награда като кулинарен автор.

От 1966 г. Мери Бери е омъжена за Пол Хънингс, търговец на антикварни книги. Двамата имат три деца – Томас, Анабел и Уилям, който загива на 19-годишна възраст в автомобилна катастрофа.