Ригатони с гъби

Лесно и бързо за приготвяне вегетарианско ястие, с много богат вкус.  Предварително сварените макарони се заливат със сметанов сос, а гъбите се подреждат между тях. Всичко се поръсва със сирене и се пече във фурната.

Продукти

  • 250 г ригатони 2 с.л. масло 30 г брашно 2 ч.ч. прясно мляко 0.5 глава лук 1 дафинов лист 1 гвоздейче карамфил щипка прясно настъргано индийско орехче сол и черен пипер 2 с.л. едрозърнеста горчица 100 г сирене грюер 170 г японски гъби - шимеджи еноки магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. Сварете ригатоните в тенджера с вряла подсолена вода. Варете 2 минути по-малко от указаното на пакета. След това прецедете пастата.
  • 2. За соса разтопете маслото в тенджера и добавете брашното. Запържете го за 2 минути, като бъркате енергично. Добавете първо малко то хладкото мляко и разбъркайте. След това изсипете цялото мляко и разбъркайте до гладкост.
  • 3. Пуснете дафиновия лист, гвоздейчето карамфил и обелената половинка глава лук. Настържете индийско орехче. Оставете соса да къкри 10 минути. След това извадете дафиновия лист, лука и карамфила.
  • 4. Настържете сиренето /използвайте твърдо зряло сирене/. Добавете 2/3 от него в соса и разбъркайте. Дръпнете от котлона.
  • 5. Подредете макароните изправени в огнеупорни купички. Полейте със сос. подредете гъбите изправени в и между макароните. Поръсете с по малко настъргано сирене. Запечете пастата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути.
  • 6. Поръсете топлата паста с гъби със ситно нарязан магданоз и поднесете.

Свързани рецепти

Виж всички