Равиоли с коприва и сос от див чесън
Рецепта от: Примож Долничар

1. За тестото за равиолите първо смелете фино пшеничния зародиш. В купа сипете брашното, смления пшеничен зародиш, яйцата и солта. Омесете гладко и еластично тесто с помощта на кухненски робот или на ръка. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете на стайна температура за 30 минути.
2. За пълнежа разтопете маслото в тиган и запържете за кратко нарязаните листа коприва в него. Пресипете ги в купа, добавете натрошеното козе сирене, сметаната и яйцето. Настържете фино кората на предварително измития лимон. Разбъркайте добре.
3. За соса загрейте 2-3 с.л. зехтин в тиган и запържете в него нарязания на ситно лук. Щом лукът омекне, добавете нарязаните на ситно морков и целина и ги запържете за 2-3 минути. След това добавете 1 ч.ч. вода и оставете зеленчуците добре да се задушат. Добавете листата див чесън. Щом се свият, добавете маслото и овкусете със сол и черен пипер. След това пасирайте соса, трябва да се получи нещо като гъста крем-супа.
4. Разделете тестото на 4 еднакви парчета. Поръсете плота пред машината за паста с брашно и прокарайте всяко парче тесто няколко пъти през нея докато се получи широка лента с дебелина 2-3 мм. С помощта на стъклена чаша с по-голям отвор изрежете кръгчета от тестото.
5. Разбийте 1 яйце в купичка. Намажете краищата на всяко кръгче тесто с яйце. По средата поставете по 1 ч.л. от пълнежа с коприва. Оформете триъгълни равиоли, като добре притиснете краищата им. Варете равиолите в тенджера с вряща подсолена вода 3-4 минути или докато изплуват на повърхността. Извадете сварените равиоли с помощта решетъчна лъжица.
5. Отчупете твърдите краища на младите аспержи. Оваляйте всяка в брашно, а след това в яйце. Пържете аспержите в загрят тиган с 2-3 с.л. зехтин, за около минута-две, като ги обръщате от всички страни. Извадете ги върху кухненска хартия.
6. На дъното на дълбока чиния сипете сос с див чесън. В него подредете 2 -3 равиоли. Украсете с 2 панирани аспержи.
Продукти
- За тестото:
- 3 яйца
- 285 г брашно
- 15 г пшеничен зародиш
- щипка сол
- За пълнежа:
- 70 г листа коприва
- 1 с.л. масло
- 150 г козе саламурено сирене
- 1 с.л. заквасена сметана
- 1 яйце
- 1 био лимон, настъргана кора
- За соса:
- 100 г див чесън
- 1 глава лук шалот
- 1 морков
- 2 резена целина
- 1 с.л. масло
- листа мента
- зехтин
- Допълнително:
- 8 млади аспержи
- 1 яйце
- 10 г брашно
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото