Равиоли с коприва и сос от див чесън

1. За тестото за равиолите първо смелете фино пшеничния зародиш. В купа сипете брашното, смления пшеничен зародиш, яйцата и солта. Омесете гладко и еластично тесто с помощта на кухненски робот или на ръка. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете на стайна температура за 30 минути.

2. За пълнежа разтопете маслото в тиган и запържете за кратко нарязаните листа коприва в него. Пресипете ги в купа, добавете натрошеното козе сирене, сметаната и яйцето. Настържете фино кората на предварително измития лимон. Разбъркайте добре.

3. За соса загрейте 2-3 с.л. зехтин в тиган и запържете в него нарязания на ситно лук. Щом лукът омекне, добавете нарязаните на ситно морков и целина и ги запържете за 2-3 минути. След това добавете 1 ч.ч. вода и оставете зеленчуците добре да се задушат. Добавете листата див чесън. Щом се свият, добавете маслото и овкусете със сол и черен пипер. След това пасирайте соса, трябва да се получи нещо като гъста крем-супа.

4. Разделете тестото на 4 еднакви парчета. Поръсете плота пред машината за паста с брашно и прокарайте всяко парче тесто няколко пъти през нея докато се получи широка лента с дебелина 2-3 мм. С помощта на стъклена чаша с по-голям отвор изрежете кръгчета от тестото.

5. Разбийте 1 яйце в купичка. Намажете краищата на всяко кръгче тесто с яйце. По средата поставете по 1 ч.л. от пълнежа с коприва. Оформете триъгълни равиоли, като добре притиснете краищата им. Варете равиолите в тенджера с вряща подсолена вода 3-4 минути или докато изплуват на повърхността. Извадете сварените равиоли с помощта решетъчна лъжица.

5. Отчупете твърдите краища на младите аспержи. Оваляйте всяка в брашно, а след това в яйце. Пържете аспержите в загрят тиган с 2-3 с.л. зехтин, за около минута-две, като ги обръщате от всички страни. Извадете ги върху кухненска хартия.

6. На дъното на дълбока чиния сипете сос с див чесън. В него подредете 2 -3 равиоли. Украсете с 2 панирани аспержи.

Продукти

  • За тестото:
  • 3 яйца
  • 285 г брашно
  • 15 г пшеничен зародиш
  • щипка сол
  • За пълнежа:
  • 70 г листа коприва
  • 1 с.л. масло
  • 150 г козе саламурено сирене
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • 1 яйце
  • 1 био лимон, настъргана кора
  • За соса:
  • 100 г див чесън
  • 1 глава лук шалот
  • 1 морков
  • 2 резена целина
  • 1 с.л. масло
  • листа мента
  • зехтин
  • Допълнително:
  • 8 млади аспержи
  • 1 яйце
  • 10 г брашно

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички