Папарделе с бавно задушен праз

Пресни папарделе, приготвени от пресни кори за лазаня със задушен праз, шунка и пангратата.

Продукти

  • 5 големи стръка праз
  • зехтин
  • 50 г масло
  • 3 скилидки чесън
  • 3 стръка мащерка
  • 1 в.ч. бяло вино
  • сол и черен пипер
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 12 слайса пармска шунка
  • 500 г пресни кори за лазаня
  • 2 шепи настърган пармезан
  • За пангратата:
  • шепа сушени манатарки
  • 0.5 хляб чиабата
  • зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 стрък розмарин

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете стръковете праз и ги разрежете на две, по дължина. Измийте ги добре и ги нарежете на полукръгчета, под диагонал. Обелете и нарежете чесъна на тънки филийки.
  • 2. Запържете чесъна за 1 минута в тиган с 1 с.л. зехтин и 10 г масло, на слаб огън. Добавете листенцата на мащерката, а след това и нарязания праз. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и усилете огъня. Добавете виното и изчакайте то да се изпари, след това излейте бульона. Подредете слайсовете /трябва да са много тънки/ върху праза, като капак. Оставете праза да се задушава 30 минути.
  • 3. За пангратата смелете в кухненски робот сухите манатарки, като ги овкусите със сол и черен пипер. Нарежете стар хляб на филийки и ги добавете в кухненския робот и смелете.
  • 4. Сипете 1-2 с.л. зехтин в тиган и пуснете в него целите небелени скилидки чесън, леко смачкани и стръка розмарин. След минута добавете смлените хляб и гъби и разбъркайте. Пържете до златисто, извадете трохите върху кухненска хартия и отстранете скилидките чесън и стръка розмарин.
  • 5. Извадете пресните кори от лазаня от пакетите и ги подредете една върху друга, като между всяка поръсвате малко брашно. Завийте корите на руло и го нарежете на филийки с дебелина около 1 см. Сварете така получените папарделе във вряща подсолена вода за 2 минути.
  • 6. Извадете слайсовете шунка и ги нарежете на тънки ленти. Върнете тигана с праза на котлона и добавете нарязаната шунка, настъргания пармезан и около 10-20 г масло. Разбъркайте. Добавете прецедените папарделе с малко от водата, в която са се варили и разбъркайте добре.
  • 7. Сервирайте папарделе със задушен праз, поръсен с пангратата, листенца мащерка, малко пармезан и зехтин.

Свързани рецепти

Виж всички