Насладете се на тази ръчно приготвена паста пичи с прост сос от запържено гуанчале, домати и пармезан!

Продукти

  • 500 г брашно тип 00
  • 250 мл вода
  • 100 мл зехтин Eкстра върджин
  • щипка сол
  • За соса:
  • 1 буркан (375 мл) доматен сос с карамелизиран лук и мащерка
  • 1/3 ч.ч. бяло вино
  • 150 г гуанчоле
  • 80 г пармезан
  • 200 мл зехтин Eкстра върджин
  • прясно смлян черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото за паста сипете брашното в голяма купа и добавете солта. Разбъркайте и започнете да добавяте хладка вода малко по малко, като разбърквате. Добавете половината зехтин и разбъркайте отново. Добавете и останалия зехтин. Започнете да месите с ръце в купата. Щом тестото започне да се отделя от стените, извадете го върху плота. Месете с натиск в продължение на 10 минути. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 2 часа.
  • 2. Поръсете тестото с брашно и го разточете леко във формата на правоъгълник, с помощта на точилка. Нарежете на ленти с ширина 3-4 см. Разрежете всяка лента на две, по средата. Всяко малко парче разточете на дълго, тънко руло, с помощта на дланите си. Трябва да се получат дебели спагети. Поръсете ги с брашно, за да не се слепват и ги оставете настрана.
  • 3. Отстранете кожата на гуанчалето. Нарежете го на ситно и го запържете в загрят сух тиган за 2-3 минути. Изключете котлона и добавете виното. Щом то се изпари, добавете доматения сос. Разбъркайте и овкусете със сол и едро смлян черен пипер.
  • 4. През това време сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода (7 г сол на 100 мл вода), за 1-2 минути. Прецедете пастата и я прехвърлете в тигана със соса, с малко от водата от варенето. Разбъркайте добре. Поръсете с настърган пармезан и разбъркайте.
  • 5. Сервирайте пастата веднага, поръсена с още малко пармезан, черен пипер и зехтин.

Свързани рецепти

Виж всички