Паста пичи аматричана
Рецепта от: Лука Чиано
Насладете се на тази ръчно приготвена паста пичи с прост сос от запържено гуанчале, домати и пармезан!
Продукти
- 500 г брашно тип 00
- 250 мл вода
- 100 мл зехтин Eкстра върджин
- щипка сол
- За соса:
- 1 буркан (375 мл) доматен сос с карамелизиран лук и мащерка
- 1/3 ч.ч. бяло вино
- 150 г гуанчоле
- 80 г пармезан
- 200 мл зехтин Eкстра върджин
- прясно смлян черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото за паста сипете брашното в голяма купа и добавете солта. Разбъркайте и започнете да добавяте хладка вода малко по малко, като разбърквате. Добавете половината зехтин и разбъркайте отново. Добавете и останалия зехтин. Започнете да месите с ръце в купата. Щом тестото започне да се отделя от стените, извадете го върху плота. Месете с натиск в продължение на 10 минути. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 2 часа.
- 2. Поръсете тестото с брашно и го разточете леко във формата на правоъгълник, с помощта на точилка. Нарежете на ленти с ширина 3-4 см. Разрежете всяка лента на две, по средата. Всяко малко парче разточете на дълго, тънко руло, с помощта на дланите си. Трябва да се получат дебели спагети. Поръсете ги с брашно, за да не се слепват и ги оставете настрана.
- 3. Отстранете кожата на гуанчалето. Нарежете го на ситно и го запържете в загрят сух тиган за 2-3 минути. Изключете котлона и добавете виното. Щом то се изпари, добавете доматения сос. Разбъркайте и овкусете със сол и едро смлян черен пипер.
- 4. През това време сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода (7 г сол на 100 мл вода), за 1-2 минути. Прецедете пастата и я прехвърлете в тигана със соса, с малко от водата от варенето. Разбъркайте добре. Поръсете с настърган пармезан и разбъркайте.
- 5. Сервирайте пастата веднага, поръсена с още малко пармезан, черен пипер и зехтин.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Джейми Оливър
Папарделе с бавно задушен праз
Рецепти Джейми Оливър
Тиквички ала карбонара
Рецепти Марк Мориарти
Зелени фусили
Рецепти Рейчъл Ку
Ригатони с гъби
Рецепти Микела Киапа
Сос "Болонезе" с боб
Рецепти Микела Киапа
Паста с риба тон, рукола и лимон
Рецепти Примож Долничар
Равиоли с коприва и сос от див чесън
Рецепти Джъстин Скофийлд
Равиоли със спанак и козя извара
Рецепти Донал Скиан
Паста от нахут с болонезе от карфиол и гъби