Давид Скоко

Давид Скоко

Роден съм на 10 януари 1976 г. в гр. Пула, Истрия, Хърватия в семейство Скоко с четири поколения рибари. Завърших основно училище в Пула, а след това гимназия по селско стопанство в Пореч. След казармата, започнах да се занимавам с риболов заедно с баща ми.

Историята на ресторант „Бателина“ започна през 2000 г. като малка, семейна таверна, в която всички ние – майка ми Алда, баща ми Данило и аз, Давид, искахме да продаваме това, което сме уловили през деня, приготвено по домашен начин.
Заложихме на традицията в семейството да ловим и да приготвяме риба и морски дарове в продължение на 4 поколения. Затова „Бателина“, както и в началото, така и сега предлага по-различни ястия. Нашето меню се определя единствено от това, което е успял да улови баща ми през този ден. Независимо какво сме успели да вземем от морето, ние вече сме го виждали, приготвяли и яли.
Затова след първите по-трудни години, клиентите постепенно започнаха да се доверяват на съветите и менюто ни, което тогава беше по-традиционно и типично за региона ни. През последните десет години, в които започнах и аз да готвя редом с майка ми, в менюто на ресторанта се появиха по-екстремни нотки, като черен дроб от акула и шкембе от морски дявол, вдъхновени от старите рибари, които ядат подобни неща, за да докажат мъжествеността си. След дълга и усилена работа превърнахме тези ястия подходящи и за по-неподготвените небца.

Към днешна дата можем да се похвалим, че много кулинари и хора, които обичат храната станаха наши редовни клиенти. Така менюто ни се превърна в смесица от традиционно и странно. Нашето желание е да поднасяме на масата всичко, което е било уловено в рибарската мрежа, от първокласни риби до малки пасажни риби, от бутарга – паста от сушен хайвер до морски анемони, от рибни черва до костите на големи хищни риби. Ние вярваме, че за устойчив риболов и запазване на екосистемата трябва да ценим пълния улов. Смятаме за несправедливо спрямо труда на рибарите да консумираме само определени видове риба и да бъде пренебрегвано богатството на моретата и океаните.
В "Бателина" също така предлагаме единствено вино, зехтин и подправки от региона на Истрия. Радваме се, че живеем в регион, в който растат невероятни продукти и хората ценят това и полагат усилия в отглеждането на органична храна. 

От 2006 г. съм женен за дългогодишната си приятелка Ана и вече сме горди родители на 11-годишния Антон и 7-годишната Франка.

Други мои големи страсти, освен готвенето, са моторите и татуировките.
 • Пържени панделки (крощюли)Рецепти
  Пържени панделки (крощюли)

  В купа сложете жълтъците и яйцето и ги разбийте. Бе з да спирате разбиването, добавете захарта на струйка. Добавете ром, бренди, вино и олио и продължете да бъркате. Добавете и фино настърганата лим...

 • Пастет от риба треска с посутиче*Рецепти
  Пастет от риба треска с посутиче*

  Накиснете треската за 24 часа в студена вода, като редовно сменяте водата. След това я подсушете и отстранете кожата ѝ. Махнете костите и нарежете месото на парчета. Сложете рибата в тенджера под н...

 • Риба треска със зеленчуциРецепти
  Риба треска със зеленчуци

  Накиснете треската за 24 часа в вода, като редовно сменяте водата. Отрежете опашката на рибата и отстранете кожата и костите. Нарежете на неголеми парчета. Обелете и нарежете главата лук на шайби....

 • Печени ябълки с орехи и фурмиРецепти
  Печени ябълки с орехи и фурми

  Отстранете костилките на фурмите и ги варете 5 минути, за да омекнат. В блендер сипете орехите, фурмите, маслото, лимоновия сок, канелата и меда и смелете. Измийте ябълките и изрежете капачета, зап...