Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Давид Скоко

Давид Скоко

Давид Скоко
Роден съм на 10 януари 1976 г. в гр. Пула, Истрия, Хърватия в семейство Скоко с четири поколения рибари. Завърших основно училище в Пула, а след това гимназия по селско стопанство в Пореч. След казармата, започнах да се занимавам с риболов заедно с баща ми.

Историята на ресторант „Бателина“ започна през 2000 г. като малка, семейна таверна, в която всички ние – майка ми Алда, баща ми Данило и аз, Давид, искахме да продаваме това, което сме уловили през деня, приготвено по домашен начин.
Заложихме на традицията в семейството да ловим и да приготвяме риба и морски дарове в продължение на 4 поколения. Затова „Бателина“, както и в началото, така и сега предлага по-различни ястия. Нашето меню се определя единствено от това, което е успял да улови баща ми през този ден. Независимо какво сме успели да вземем от морето, ние вече сме го виждали, приготвяли и яли.
Затова след първите по-трудни години, клиентите постепенно започнаха да се доверяват на съветите и менюто ни, което тогава беше по-традиционно и типично за региона ни. През последните десет години, в които започнах и аз да готвя редом с майка ми, в менюто на ресторанта се появиха по-екстремни нотки, като черен дроб от акула и шкембе от морски дявол, вдъхновени от старите рибари, които ядат подобни неща, за да докажат мъжествеността си. След дълга и усилена работа превърнахме тези ястия подходящи и за по-неподготвените небца.

Към днешна дата можем да се похвалим, че много кулинари и хора, които обичат храната станаха наши редовни клиенти. Така менюто ни се превърна в смесица от традиционно и странно. Нашето желание е да поднасяме на масата всичко, което е било уловено в рибарската мрежа, от първокласни риби до малки пасажни риби, от бутарга – паста от сушен хайвер до морски анемони, от рибни черва до костите на големи хищни риби. Ние вярваме, че за устойчив риболов и запазване на екосистемата трябва да ценим пълния улов. Смятаме за несправедливо спрямо труда на рибарите да консумираме само определени видове риба и да бъде пренебрегвано богатството на моретата и океаните.
В "Бателина" също така предлагаме единствено вино, зехтин и подправки от региона на Истрия. Радваме се, че живеем в регион, в който растат невероятни продукти и хората ценят това и полагат усилия в отглеждането на органична храна. 

От 2006 г. съм женен за дългогодишната си приятелка Ана и вече сме горди родители на 11-годишния Антон и 7-годишната Франка.

Други мои големи страсти, освен готвенето, са моторите и татуировките.