Начин на приготвяне:

  1. Измийте, обелете и нарежете картофите. Сварете ги в тенджера с подсолена вода. Подсушете ги и ги намачкайте на пюре. Добавете брашното и яйцето, и омесете всичко заедно като тесто.
  2. Измийте сливите, разрежете ги колкото да отстраните костилките. Сложете ги в купа и ги поръсете с 2 с.л. захар и ½ ч.л. канела. Разбъркайте добре.
  3. Подредете сварените картофи върху решетката на фурната и ги сложете в предварително загрята на 160 градуса фурна. Изключете фурната и оставете картофите да се изсушат. След това ги намачкайте с помощта на преса в купа. Оставете ги да изстинат. След това добавете брашното и яйцето и омесете гладко тесто.
  4. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 1 см. Нарежете го на еднакви квадрати, достатъчно големи да се увие слива.
  5. Поставете по 1 ч.л. сладко от сливи във всяка слива и я затворете. Увийте всяка слива в тесто, като оформите идеално кръгло топче.
  6. Варете кнедлите в тенджера с вряща подсолена вода за 4-5 минути, докато не изплуват на повърхността. Щом изплуват, оставете ги за още 2 минути и тогава ги извадете.
  7. В купа сипете галетата, захар, канела и масло. Разбъркайте и изсипете в умерено загрят тиган. Оваляйте всяка кнедла в сместа с галета.
  8. Сервирайте кнедлите със сливи топли или студени.

Продукти

500 г картофи

250 г брашно

сол

1 яйце

8 бр. сини сливи

8 ч.л. сладко от сливи

1 ч.л. канела

100 г захар

200 г галета

50 г масло

50 г олио

Свързани рецепти