3 прости начина за поднасяне на стриди - печени върху морска сол, пълни с хрупкав бекон и пармезан, сурови, пълнени със сос Винегрет и панирани, поднесени в меки хлебчета.

Продукти

  • За хлебчетата:
  • 300-400 мл хладка вода
  • 2 пакетчета суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 700-800 г брашно
  • щипка сол
  • За панираните стриди:
  • 250 г брашно с набухвател
  • 250 мл хладка вода
  • 6 стриди
  • 2 с.л. сос Айоли
  • салата Колсло
  • За печените стриди:
  • 8 стриди
  • Сос Уорчестър
  • настърган пармезан
  • пържен бекон
  • морска сол
  • За суровите стриди:
  • 8 стриди
  • 200 мл малцов оцет
  • 2 с.л. нарязан червен лук
  • 3 с.л. мека кафява захар
  • морска сол

Начин на приготвяне:

  • 1. За хлебчетата в голяма купа сипете водата и върху нея поръсете маята и захарта. Покрийте с кърпа и оставете за 30 минути на стайна температура, докато се образуват балончета. Добавете брашно в сместа, колкото да се образува тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот, намажете ръцете си с олио и омесете тестото с натиск за 5-10 минути. Върнете в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса.
  • 2. С намазани с олио ръце оформете малки топчета от тестото и ги подредете в намазана с олио тава, едно до друго. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15-20 минути.
  • 3. За панираните стриди направете панировка като смесите самонабухващото брашно с вода и щипка сол, докато се получи гладка кашичка. Отделете стридите от черупките и ги потопете в панировката. Пържете в маслена баня, по 30-60 секунди. Извадете върху кухненска хартия.
  • 4. Разрежете хлебче на две, поставете панирана стрида върху долната част, малко зелева салата и сос Айоли и захлупете хлебчето. Промушете клечка през хлебчето.
  • 5. За печените стриди сипете един слой морска сол в тавичка и върху нея подредете отворените стриди, само в долна черупка. Поръсете по малко хрупкав бекон върху всяка стрида, малко сос Уорчестър и настърган пармезан. Печете в предварително загрята фурна на 120 градуса за 1-2 минути, докато сиренето се разтопи.
  • 6. За суровите стриди сипете един слой морска сол в чиния за сервиране и върху нея подредете стридите в долни черупки. Направете сос винегрет като смесите малцовия оцет със ситно нарязания лук и захарта. Полейте стридите със соса.

Свързани рецепти

Виж всички