Стриди по 3 начина
Рецепта от: Хера Те Курапа
3 прости начина за поднасяне на стриди - печени върху морска сол, пълни с хрупкав бекон и пармезан, сурови, пълнени със сос Винегрет и панирани, поднесени в меки хлебчета.
Продукти
- За хлебчетата:
- 300-400 мл хладка вода
- 2 пакетчета суха мая
- 1 с.л. захар
- 700-800 г брашно
- щипка сол
- За панираните стриди:
- 250 г брашно с набухвател
- 250 мл хладка вода
- 6 стриди
- 2 с.л. сос Айоли
- салата Колсло
- За печените стриди:
- 8 стриди
- Сос Уорчестър
- настърган пармезан
- пържен бекон
- морска сол
- За суровите стриди:
- 8 стриди
- 200 мл малцов оцет
- 2 с.л. нарязан червен лук
- 3 с.л. мека кафява захар
- морска сол
Начин на приготвяне:
- 1. За хлебчетата в голяма купа сипете водата и върху нея поръсете маята и захарта. Покрийте с кърпа и оставете за 30 минути на стайна температура, докато се образуват балончета. Добавете брашно в сместа, колкото да се образува тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот, намажете ръцете си с олио и омесете тестото с натиск за 5-10 минути. Върнете в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса.
- 2. С намазани с олио ръце оформете малки топчета от тестото и ги подредете в намазана с олио тава, едно до друго. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15-20 минути.
- 3. За панираните стриди направете панировка като смесите самонабухващото брашно с вода и щипка сол, докато се получи гладка кашичка. Отделете стридите от черупките и ги потопете в панировката. Пържете в маслена баня, по 30-60 секунди. Извадете върху кухненска хартия.
- 4. Разрежете хлебче на две, поставете панирана стрида върху долната част, малко зелева салата и сос Айоли и захлупете хлебчето. Промушете клечка през хлебчето.
- 5. За печените стриди сипете един слой морска сол в тавичка и върху нея подредете отворените стриди, само в долна черупка. Поръсете по малко хрупкав бекон върху всяка стрида, малко сос Уорчестър и настърган пармезан. Печете в предварително загрята фурна на 120 градуса за 1-2 минути, докато сиренето се разтопи.
- 6. За суровите стриди сипете един слой морска сол в чиния за сервиране и върху нея подредете стридите в долни черупки. Направете сос винегрет като смесите малцовия оцет със ситно нарязания лук и захарта. Полейте стридите със соса.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Адам Лайо
Умай скариди
Рецепти Къртис Стоун
Тостади със скариди и салца от манго
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Морски дарове със сметана и пастис
Рецепти Ейнсли Хариът
Пикантни пържени стриди от остров Бруни с маринована краставица
Рецепти Ейнсли Хариът
Спагети с миди
Рецепти Стоян и Лора
Паеля с пиле и скариди
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Миди по провансалски
Рецепти Джъстин Скофийлд
Кралски скариди на скара с чеснов хляб
Рецепти Хера Те Курапа
Чаудър с морски дарове и кокосова сметана