В тази рецепта стридите се панират в брашно, яйца и галета и се пържат. Сервират се в половин черупка, върху канапе от бързо мариновани нарязани на тънко краставици. 

Продукти

  • 1 краставица
  • ¼ ч.ч. захар
  • ¼ ч.ч. бял винен оцет
  • 2 щипки сол
  • 1 стрък копър
  • ¼ ч.ч. зехтин
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2 червени люти чушки
  • ½ връзка пресен лук
  • 12 стриди
  • 1 ч.ч. брашно
  • 2 яйца
  • ½ ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. галета
  • олио за пържене
  • 1 лайм

Начин на приготвяне:

  • 1. За маринованата краставица обелете краставицата, а след това с помощта на белачката оформете дълги ленти от нея. В купа смесете оцета със захарта и разбъркайте добре, докато захарта се разтопи. Добавете сол и нарязан на едро копър и разбъркайте. Поставее лентите краставици в сместа и разбъркайте добре. Оставете настрани.
  • 2. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки филийки. Нарежете пресния лук на тънки кръгчета, а лютите чушки – на тънки резени, под диагонал. Запържете чесъна, лука и лютите чушки в загрят тиган със зехтин, за 2-3 минути, до хрупкавост. Пресипете ги в чиния, постлана с кухненска хартия.
  • 3. В купа разбийте яйцата с прясното мляко. В една дълбока чиния сипете брашното, а в друга – галетата. Оваляйте стридите първо в брашно, след това в яйца и накрая в галета. Пържете стридите до златисто в загрято до 180 градуса олио (2 пръста) в дълбок съд.
  • 4. Подредете черупките на стридите в голяма чиния. По средата на чинията сложете резени лайм и зелени стръкове пресен лук. Разпределете маринованата краставица в черупките. След това поставете по 1 панирана стрида в черупка. Поръсете с хрупкавите чесън, лук и люти чушки.

Свързани рецепти

Виж всички