Морските дарове - скариди, черни и бели миди - се задушават с лук, чесън, фенел и пастис. След това бульонът се прецежда и се сгъстява със сметана. Ястието се поднася със запечени в грил-тиган марули и аспержи.

Продукти

  • 1 кг черни миди
  • 500 г пясъчни миди
  • 2 глави лук шалот
  • 1 резене
  • 3 скилидки чесън
  • 50 мл Пастис
  • 1 лимон
  • 300 г миди Донакс (сърцевидки)
  • 300 г големи скариди
  • 4 с.л. заквасена сметана
  • магданоз, див лук, керевиз

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете с четка черупките на черните миди (ползвайте само напълно затворени миди) и отстранете мустаците им. След това ги измийте добре под течаща вода. Измийте и другите два вида миди. Почистете скаридите, като първо отстраните главите им, след това обелите черупките им и накрая отстраните централната им вена.
  • 2. Обелете и нарежете на ситно лука и чесън. Резенето също нарежете на ситно.
  • 3. Сипете 2-3 с.л. зехтин в дълбок тиган и го загрейте. Добавете нарязаните лук, чесън и резене и ги задушете до омекване. Добавете трите вида миди и залейте с пастис. Разклатете енергично тигана и го захлупете. Гответе няколко минути, докато мидите се отворят.
  • 4. Дръпнете от огъня и прецедете мидите през гевгир, като запазите бульона. Извадете мидите от черупките им и върнете задушените лук, чесън и резене в тигана. Добавете отделения бульон и овкусете със сол и черен пипер. Ггответе на слаб огън, докато той се редуцира. Върнете обелените миди в тигана, добавете лимонов сок и добавете скаридите. Гответе 1 минута или докато скаридите порозовеят. Накрая добавете сметаната и разклатете добре. Поръсете с нарязани на ситно магданоз, див лук, керевиз.
  • 5. Поднесете морските дарове с гарнитура от варени аспержи или салата от маруля.

Свързани рецепти

Виж всички