Енчилади със скариди и доматен сос

1. Отстранете черупките и опашките на скаридите и ги запазете. Измийте добре скаридите и ги подсушете. Нарежете всяка на 3-4 парчета. Поставете ги в хладилник.

2. За бульона сложете черупките и опашките на скаридите в тенджера и ги залейте с вода. Пуснете стръковете магданоз, дафиновите листа и 1 обелена скилидка чесън. Добавете и 1/2 ч.л. сол. Оставете сместа да заври, след това варете 20 минути на слаб огън. Прецедете бульона.

3. В друга тенджера поставете целите домати и залейте с вода. Добавете 2 люти чушки без дръжки и 1 обелена скилидка чесън. Варете на слаб огън 10 минути, докато доматите омекнат напълно.

4. Поставете в блендер сварените домати, скилидката чесън, 1 люта чушка и 4 почистени и нарязани стръка пресен лук. Добавете индийско орехче и 1 ч.ч. от бульона. Смелете до гладкост. Опитайте на вкус и ако е необходимо, добавете сол или още люта чушка. Загрейте 1 с.л. олио в тенджера и изсипете сместа в нея, като внимавате, тъй като ще започне да клокочи и пръска. Поставете полуоткрехнат капака и гответе 10 минути, докато сосът се сгъсти. Добавете мексиканска крема (или заквасена сметана 15 % масленост, овкусена с щипка сол и няколко капки сок от лайм). Разбъркайте и гответе на слаб огън още 8-10 минути.

5. В тиган загрейте 2 с.л. олио и 2 с.л. масло. Поръсете със сол и черен пипер скаридите. Сотирайте скаридите на две порции, за няколко минути, като ги обръщате и разбърквате непрекъснато. Щом станат златисти, извадете ги. 

6. Потопете царевична тортиля в доматения сос. Поставете я в чиния и по средата сложете от сотираните скариди. Прегънете на две и поставете в дълбок съд за сервиране. Подредете и останалите енчилади. Залейте с доматен сос. Поръсете с натрошено сирене, кръгчета пресен лук и резени авокадо.

Продукти

  • 700 г скариди (среден размер)
  • 5 стръка магданоз
  • 2 скилидки чесън
  • 3 дафинови листа
  • 1 ч.л. сол
  • 700 г зрели домати
  • 1-2 люти чушки - серано или халапеньо
  • 4 стръка пресен лук
  • 1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.ч. мексиканска сметана
  • 12 царевични тортили
  • 2 с.л. безсолно масло
  • За гарниране:
  • 4 стръка пресен лук
  • 1 узряло авокадо
  • 60 г фета сирене

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички