Енчилади със скариди и доматен сос
Рецепта от: Пати Джинич
1. Отстранете черупките и опашките на скаридите и ги запазете. Измийте добре скаридите и ги подсушете. Нарежете всяка на 3-4 парчета. Поставете ги в хладилник.
2. За бульона сложете черупките и опашките на скаридите в тенджера и ги залейте с вода. Пуснете стръковете магданоз, дафиновите листа и 1 обелена скилидка чесън. Добавете и 1/2 ч.л. сол. Оставете сместа да заври, след това варете 20 минути на слаб огън. Прецедете бульона.
3. В друга тенджера поставете целите домати и залейте с вода. Добавете 2 люти чушки без дръжки и 1 обелена скилидка чесън. Варете на слаб огън 10 минути, докато доматите омекнат напълно.
4. Поставете в блендер сварените домати, скилидката чесън, 1 люта чушка и 4 почистени и нарязани стръка пресен лук. Добавете индийско орехче и 1 ч.ч. от бульона. Смелете до гладкост. Опитайте на вкус и ако е необходимо, добавете сол или още люта чушка. Загрейте 1 с.л. олио в тенджера и изсипете сместа в нея, като внимавате, тъй като ще започне да клокочи и пръска. Поставете полуоткрехнат капака и гответе 10 минути, докато сосът се сгъсти. Добавете мексиканска крема (или заквасена сметана 15 % масленост, овкусена с щипка сол и няколко капки сок от лайм). Разбъркайте и гответе на слаб огън още 8-10 минути.
5. В тиган загрейте 2 с.л. олио и 2 с.л. масло. Поръсете със сол и черен пипер скаридите. Сотирайте скаридите на две порции, за няколко минути, като ги обръщате и разбърквате непрекъснато. Щом станат златисти, извадете ги.
6. Потопете царевична тортиля в доматения сос. Поставете я в чиния и по средата сложете от сотираните скариди. Прегънете на две и поставете в дълбок съд за сервиране. Подредете и останалите енчилади. Залейте с доматен сос. Поръсете с натрошено сирене, кръгчета пресен лук и резени авокадо.
Продукти
- 700 г скариди (среден размер)
- 5 стръка магданоз
- 2 скилидки чесън
- 3 дафинови листа
- 1 ч.л. сол
- 700 г зрели домати
- 1-2 люти чушки - серано или халапеньо
- 4 стръка пресен лук
- 1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
- 3 с.л. олио
- 1 ч.ч. мексиканска сметана
- 12 царевични тортили
- 2 с.л. безсолно масло
- За гарниране:
- 4 стръка пресен лук
- 1 узряло авокадо
- 60 г фета сирене
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол