В тази рецепта главният герой са големите скариди. Те са съчетани с паста и въздушна картофена пяна.

Продукти

  • 320 г ригате
  • 10 големи скариди
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 120 г прошуто
  • 60 г зехтин екстра върджин
  • 20 г безсолно масло
  • сол и черен пипер
  • За картофената пяна:
  • 400 г картофи
  • 125 г течна сметана
  • 125 г вода от варенето
  • 50 г масло
  • ½ връзка босилек

Начин на приготвяне:

  • 1. За картофената пяна сварете картофите без да ги белите. След това ги обелете и настържете на едро ренде. Поставете ги в блендер заедно с маслото, сметаната, водата от варенето на картофите и листата босилек. Пасирайте. След това овкусете със сол и черен пипер и разбийте отново. Прецедете сместа през фина цедка в кана. Пресипете в сифон за пяна, затворете и разклатете енергично. Оставете на стайна температура.
  • 2. Сварете пастата в тенджера с подсолена вода, според указанията на пакета.
  • 3. В загрята тиган сипете малко зехтин и малко масло. Щом маслото се разтопи, добавете нарязания на кръгчета пресен лук и нарязаното на тънки ивички прошуто. Запържете за 2 минути. Добавете скаридите и поръсете с щипка сол и гответе 2 минути. Обърнете скаридите и добавете малко от водата от варенето на пастата. Изключете котлона и добавете прецедената паста в тигана. Дръпнете тигана от огъня и разбъркайте внимателно. Оставете за минута.
  • 4. Сервирайте по 2-3 скариди в чиния. До тях сипете паста с пресен лук и прошуто, а върху нея шприцовайте обилно количество картофена пяна. Поръсете пяната с прясно смлян черен пипер и украсете с малки листенца босилек.

Свързани рецепти

Виж всички